Ο Τσακαλώτος έδειχνε «κουρασμένος και κακόκεφος», περιγράφει ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» την εικόνα του υπουργού Οικονομικών στη συνάντησή του με τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα. Το στραπάτσο των προηγούμενων μηνών, διαπιστώνει, είχε αφήσει τα ίχνη του στον υπουργό Οικονομικών.

Σε αντίθεση με την κουρασμένη εμφάνιση, το πολιτικό μήνυμα που είχε ο υπουργός Οικονομικών ήταν δυναμική αντίσταση σε κάθε σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει λύση χρέους. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κανένα ντιλ που δεν θα ανταποκρίνεται στις συμφωνίες για το χρέος», είπε ο Τσακαλώτος στους ξένους δημοσιογράφους. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που είπε «όχι» στο τελευταίο Eurogroup μετά το τηλεφώνημα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ είχαν βρει έναν συμβιβασμό που τους έβγαζε από ένα μεγάλο αδιέξοδο για το ελληνικό χρέος. Το «τρικ», για το οποίο είχαν γράψει προ πολλού «ΤΑ ΝΕΑ», ήταν να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα καταρχήν «ναι», αλλά να μετατεθεί για το τέλος του προγράμματος το 2018 η οριστική απόφαση εάν θα βάλει και λεφτά. Το ποσό, που δεν θα ξεπερνάει ένα διψήφιο αριθμό δισ., είναι αδιάφορο για τους Ευρωπαίους. Αλλά χωρίς το ΔΝΤ στη βάρκα, ο Σόιμπλε είχε ξεκαθαρίσει από τον χειμώνα ότι δεν θα εκταμιευτεί η δόση που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Επειδή όμως δεν γεφυρώνεται η διαφορά ανάμεσα στην αισιόδοξη Κομισιόν –με την οποία συμφωνεί και ο Σόιμπλε –και το απαισιόδοξο ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετατέθηκε η οριστική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ. Ο Σόιμπλε εμφανίζεται σταθερά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί στο τέλος λύση. «Θα μπορούσαμε να είχαμε τη λύση και στο προηγούμενο Eurogroup», λέει στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η πρόταση που θα τεθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, προσθέτει, δεν θα απέχει επί της ουσίας από αυτόν τον συμβιβασμό.

Και τι θα συμβεί εάν ο Πρωθυπουργός Τσίπρας επιλέξει να παρακάμψει τον Σόιμπλε και να βάλει το θέμα σε επίπεδο Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα ακολουθήσει; Τότε θα φτάσουμε κοντά στην επανάληψη του καλοκαιριού του 2015. Αλλά η Μέρκελ δεν μπορεί να παρακάμψει τον Σόιμπλε, εξηγεί η ίδια πηγή, διότι οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup από τους υπουργούς Οικονομικών και όχι στις συνόδους κορυφής. Και φυσικά είναι εκτός τόπου και χρόνου όποιος πιστεύει ότι η Μέρκελ μπαίνοντας στη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία θα επιλέξει να συγκρουστεί με τον Σόιμπλε κάνοντας το χατίρι στον Τσίπρα για το χρέος της Ελλάδας.

«ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΗ». Πιθανότατα όλα αυτά τα εξήγησε η Μέρκελ στο τηλεφώνημα του Τσίπρα. Η καγκελαρία δεν δίνει ποτέ λεπτομέρειες αυτών των συνομιλιών ούτε συνηθίζονται οι διαρροές. Πάντως η καγκελάριος φρόντισε να διαφοροποιηθεί δημοσίως στα μέσα Μαΐου από την εκτίμηση του Πρωθυπουργού ότι θεωρεί μία συμφωνία «αναγκαία και εφικτή». Αυτό είχε ανακοινώσει τότε το Γραφείο Πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. Και η Μέρκελ δεν φημίζεται ότι αλλάζει εύκολα γνώμη.

«Ριψοκίνδυνο παιχνίδι» χαρακτήρισε η «Χάντελσμπλατ» το ενδεχόμενο να αρνηθεί η κυβέρνηση τη δόση εάν δεν βρεθεί λύση για το χρέος. Η «Μπιλντ» είδε μάλιστα και προετοιμασία αυτού του βήματος, αφού το ελληνικό Δημόσιο δεν εξοφλεί υποχρεώσεις του μαζεύοντας χρήματα στο ταμείο. Αλλά και αυτό το μετρίασε ο Τσακαλώτος: «Κανείς δεν θέλει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» φέρεται να είπε σύμφωνα με το Σπίγκελ Ονλάιν.

Ολα δείχνουν ότι η «κούραση» περιορίζει και τη διάθεση για τους παλικαρισμούς του 2015.