Με ή χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί σχέδια για έξοδο στις αγορές, δίνοντας διαπιστευτήρια αποδοχής της δόσης των 7 δισ. ευρώ σε κάθε περίπτωση. Την ίδια ώρα, σε επίπεδο Washington Group φαίνεται να αναζητούνται γλυκαντικά, ενδεχομένως με μια δήλωση του ΔΝΤ για τις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους, ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοινώθηκε ότι θα έχουν σήμερα συνάντηση στο Βερολίνο. Λύσεις αναζητούνται, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, σφόδρα ενοχλημένος, διέψευσε χθες δημοσίευμα της «Bild», σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο μη αποδοχής της επόμενης δόσης αν δεν κλειδώσει η συμφωνία για το χρέος. Η διάψευση συνοδεύεται από εκτιμήσεις για επίτευξη μιας κάποιας λύσης για το χρέος, με κεντρικό ζητούμενο την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τη σταδιακή επάνοδο στις αγορές.

Αν οι ίδιες οι αγορές όμως δεν δώσουν σήματα εμπιστοσύνης, τα σχέδια δεν αποκλείεται να μείνουν στα χαρτιά και ο κίνδυνος είναι αυξημένος, ιδίως από την ώρα που η ένταξη στο QE κάθε άλλο παρά προδιαγεγραμμένη μπορεί να θεωρηθεί.

Σήμερα, στη Φρανκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist» θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αλλά και να αξιολογήσει τις εκτιμήσεις παραγόντων της ίδιας της αγοράς. Το ίδιο το θέμα του συνεδρίου άλλωστε λέει πολλά: «Ελλάδα, επιστροφή στις αγορές;».

Το πρώτο σήμα αναμένεται να δοθεί από τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Πριν από λίγες μέρες είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρειάζονται μήνες ακόμα πριν αποφασιστεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η προειδοποίηση είχε έρθει πριν από την εμπλοκή στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ με βάση την τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι, χωρίς να υπάρχουν μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους με τα κριτήρια της ΕΚΤ, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορεί να υπάρξει. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει να ελπίζει σε μια λύση για το χρέος.

Στο συνέδριο αναμένεται να τοποθετηθούν επίσης ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί (εμφανίστηκε και χθες αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία στις 15 Ιουνίου) αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, κατά πληροφορίες, έχει διαβεβαιώσει την κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλωστε, όπως έγραφαν το Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ, η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους μπορεί να είναι θετική εφόσον υπάρξει επιμήκυνση των δανείων του EFSF κατά οκτώμισι χρόνια, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και 2% στη συνέχεια και παραδοχές ανάπτυξης στο 1,25%. Το σενάριο αυτό όμως προϋποθέτει και κάποια βήματα από το Eurogroup και τον Σόιμπλε. Παρά τα σκληρά μηνύματα από το Βερολίνο, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να προσδοκούν μια βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με αυτή της 22ας Μαΐου, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Τσακαλώτο «η χειρότερη όλων».