«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διαπραγμάτευση και το 4ο Μνημόνιο» ήταν η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση από στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα σενάρια περί ρήξης με τους δανειστές και την ενδεχόμενη πρόσκληση σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως η κυβέρνηση οφείλει να διαψεύσει οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα, καθώς «δεν μπορούμε να ζήσουμε νέο 2015», σχολιάζοντας την ανικανότητα της κυβέρνησης να κλείσει τη διαπραγμάτευση, η οποία οδήγησε στη «συμφωνία της ντροπής», όπως πολλές φορές την έχει αποκαλέσει η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έχει επανειλημμένα κάνει εκκλήσεις για εθνική συνεννόηση «εδώ και τώρα», οι οποίες έχουν πέσει στο κενό –πρόσφατα, μάλιστα, ανέφερε πως με τη στάση της κυβέρνησης «η χώρα βράζει τόσο καιρό μέσα στην κατσαρόλα». Σχολιάζοντας μια ενδεχόμενη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στελέχη από τη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν πως η ΔΗΣΥ «δεν θα παίξει σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, στο οποίο η κυβέρνηση διαψεύδει στελέχη της και παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια».

Στο Ποτάμι αμφιβάλλουν πως μια τέτοια σύσκεψη θα γίνει. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης ανέφεραν πως «μέχρι τώρα δεν υπήρχε η πρόθεση για συνεννόηση ούτε στα βασικά». Επαναλαμβάνοντας, δε, την πάγια στάση του Ποταμιού όσον αφορά το χρέος, τονίζουν πως πρόκειται για ένα ζήτημα που επιβάλλει εθνική συνεννόηση. Η πρωτοβουλία, ωστόσο, για συνάντηση των αρχηγών δεν ανήκει στους ίδιους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ανοιχτοί για συζήτηση, μιας και «Το Ποτάμι έχει πολλές φορές δείξει πρόθεση για συνεννόηση, χωρίς όμως ανταπόκριση». Οσον αφορά τα δημοσιεύματα για μη αποπληρωμή της επόμενης δόσης, στη Σεβαστουπόλεως εμφανίζονται βέβαιοι ότι μέσω αυτής της συζήτησης η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, με το βλέμμα στο εσωτερικό και «παίζοντας –όπως τονίζουν –όχι μόνο με τα νεύρα, αλλά και με την τσέπη των πολιτών».