Δεν είναι σύνηθες υπουργός να στρέφεται εναντίον υφισταμένου του, ωστόσο ο Κώστας Γαβρόγλου δεν δίστασε χθες να ξεσπαθώσει για απόφαση δικαστηρίου που καταδίκασε τρεις μαθητές για κατάληψη και κατά του διευθυντή του σχολείου που τους κατήγγειλε.

Παρότι ο νόμος που προέβλεπε ποινές φυλάκισης σε μαθητές για καταλήψεις καταργήθηκε πέρυσι με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, πριν από λίγες ημέρες δικαστήριο του Ρεθύμνου καταδίκασε τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου της πόλης σε κοινωνική εργασία, επειδή είχαν λάβει μέρος σε καταλήψεις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Χθες λοιπόν, με μια αυστηρή ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε «απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου».

Οχι στα «μαθητοδικεία»

«Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των διευθυντών σχολείων, των συλλόγων διδασκόντων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές Αρχές» τόνισε ο υπουργός.

Εγώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι καλό είναι τα παιδιά να μη στιγματίζονται κι αυτά τα θέματα να λύνονται μέσα στα σχολεία. Αναρωτιέμαι όμως τι θα κάνει ο Γαβρόγλου, ή όποιος είναι στη θέση του, αν ξεσπάσουν κάποτε (όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν) πολυήμερες καταλήψεις σχολείων που δεν επιλύονται με αυτόν τον πολιτισμένο τρόπο. Θα αφήσει να χαθεί μια χρονιά ή να καταστραφούν σχολεία; Δεν νομίζω…

Κλείνοντας πάντως το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, να του προσθέσω μια χιουμοριστική πινελιά: για τους καταληψίες μαθητές ανοίγεται δρόμος λαμπρός που μπορεί στο μέλλον να τους οδηγήσει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου!