Η θέση και –το σημαντικότερο –η δράση του Γιώργου Καμίνη για τη Χρυσή Αυγή είναι γνωστή και ξεκάθαρη. Χθες του δόθηκε η ευκαιρία να την επαναλάβει και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ώς μάρτυρας (φωτογραφία) στη δίκη… της χελώνας, όπως εξελίσσεται η υπόθεση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε πως η ΧΑ «παραπέμπει σε εγκληματική οργάνωση, με δομή, ιεραρχία και ομοιομορφία» και ότι «αποπνέει αέρα υποκόσμου», ενώ κατέθεσε τη δική του εμπειρία, με κορυφαίες στιγμές την απαγόρευση –καθώς δεν υπήρχε άδεια από τον δήμο –συσσιτίου της φασιστικής οργάνωσης στο Σύνταγμα, τη Μεγάλη Πέμπτη του 2013 αλλά και το βίαιο επεισόδιο στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του δήμου με πρωταγωνιστή τον υπόδικο χρυσαυγίτη τραμπούκο και βουλευτή Γιώργο Γερμενή. Ο Καμίνης αναφέρθηκε και στους χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε εις βάρος του η οργάνωση ως «λαθρο-δημάρχου» και δήλωσε πεπεισμένος ότι η επίθεση εναντίον του «ήταν σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος».

«Αν ήταν στο χέρι της Χρυσής Αυγής, θα έπνιγε όλους τους μετανάστες στο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος προκειμένου να δώσει το στίγμα της ιδεολογίας του κόμματος, την οποία πολλές φορές χαρακτήρισε «ναζιστική» και «φασιστική».

«Δεν έχω δει, εξάλλου, ποτέ την ηγεσία της να καταδικάζει πράξεις βίας, όπως αυτή εις βάρος μου. Οχι μόνον δεν την καταδίκασε, αλλά και έσπευσε να τη νομιμοποιήσει. Υστερα από τα επεισόδια που σας περιγράφω, ο γραμματέας της Νίκος Μιχαλολιάκος με δηλώσεις του μου “μήνυσε” να προσέχω πάρα πολύ όταν κυκλοφορώ εφεξής στην Αθήνα. Υπήρχε σαφής απειλή, και έμμεσο μήνυμα προς κάποιους, να μου επιτεθούν».

«Χυδαιότητα και ύφος υποκόσμου»

Ο δήμαρχος μίλησε επίσης για «χυδαιότητα και ύφος υποκόσμου», συνδέοντας τα χαρακτηριστικά αυτά και με την πρόσφατη σκηνή μεταξύ του υπόδικου επίσης χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη και του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, στη Βουλή.

«Αποπνέει μια εξαιρετική βιαιότητα η σκηνή. Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι πρόκειται για στιγμή απλής παραφοράς… Αποπνέει τη βία που εκφράζει η οργάνωσή τους».

Ο μάρτυς έκανε σχετικά λόγο περί «βάσιμων υποψιών για οργανωμένους θυλάκους μέσα στην Αστυνομία», παραδεχόμενος ότι το στοιχείο αυτό «επαυξάνει και αποθρασύνει την αίσθηση εξουσίας που διαθέτει η Χρυσή Αυγή».

Ο Καμίνης θα συνεχίσει την κατάθεσή του στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.