Η πολιτική ηγεσία και ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρετούν σήμερα τον Κώστα Μητσοτάκη στην Μητρόπολη Αθηνών. Εκείνος, όμως, είχε πάντα την Κρήτη και εκεί επέλεξε από καιρό να είναι το τελευταίο ταξίδι. Συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ αύριο το μεσημέρι στο δημοτικό νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Η επιλογή του συγκεκριμένου κοιμητηρίου έγινε πριν από χρόνια από τον ίδιο τον Κώστα Μητσοτάκη, αφού το Ακρωτήρι ήταν ο αγαπημένος του τόπος. Εκεί έχτισε το σπίτι του, όπου παραθέριζε τα καλοκαίρια μαζί με την πολυμελή οικογένειά του, με θέα στον κόλπο της Σούδας. Μάλιστα, ο ίδιος είχε φροντίσει στη χέρσα έκταση του οικοπέδου να φυτευτούν δεκάδες δέντρα και μαζί με τη σύζυγό του Μαρίκα είχαν επιβλέψει όλες τις λεπτομέρειες προκειμένου το σπίτι στο Ακρωτήρι να έχει την προσωπική σφραγίδα τους. Την ίδια περιοχή είχε ξεχωρίσει ο Κώστας Μητσοτάκης και για την τελευταία του κατοικία. Η ταφή του θα γίνει δίπλα στον τάφο της Μαρίκας, που έφυγε τον Μάιο του 2012. Λίγο πριν από την ταφή έχει προγραμματιστεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας.

Η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού θα τελεστεί σήμερα στις 3 μ.μ. στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Χθες, πάντως, η οικογένεια Μητσοτάκη ζήτησε να εξαιρεθεί η κηδεία του Κώστα Μητσοτάκη από τη δημόσια δαπάνη που προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Το αίτημα της οικογένειας υποβλήθηκε με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Η απώλεια του πρώην πρωθυπουργού έχει προκαλέσει κύμα συγκίνησης στη γαλάζια παράταξη. Ηδη από χθες πλήθος πολιτών επισκεπτόταν τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς, στο Μοσχάτο, προκειμένου να αφήσουν το μήνυμά τους στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον εκλιπόντα. Παράλληλα, αρκετοί βουλευτές, στελέχη και φίλοι του κόμματος περνούσαν και από το γραφείο του Κώστα Μητσοτάκη στην οδό Αραβαντινού, όπου είχαν ληφθεί και αρκετές κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της συντηρητικής παράταξης αλλά και της χώρας. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα βρίσκεται σήμερα και στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη.

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ. Στο μεταξύ, δεκάδες ήταν τα συλλυπητήρια μηνύματα που έφταναν τόσο στη ΝΔ όσο και στην οικογένεια Μητσοτάκη για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού από έλληνες και ξένους πολιτικούς. Χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τον Κώστα Μητσοτάκη ρεαλιστή στην πολιτική του διαδρομή, ιδιαίτερα ανθεκτικό και με ξεχωριστή κοινοβουλευτική κουλτούρα. Πρόσθεσε πως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και πως ο θάνατός του είναι αφορμή «να αναλογιστούμε την πορεία της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια και την ανάγκη μιας σταθερής πορείας προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας του 21ου αιώνα».

Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. Η προσωπική σχέση τους υπήρξε πάντοτε πολύ καλή, όχι μόνο γιατί τους ένωνε η εντοπιότητα. Πολιτικά βέβαια διαφωνούσαν σε πολλά, όπως έλεγαν και οι δύο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης θα μεταβεί στη γενέτειρά του, τα Χανιά, για να παραστεί και στην ταφή του Κώστα Μητσοτάκη.