H μια –η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι –είπε ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί. Ο αντίπαλός της –ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν –είπε ότι εάν εκλεγεί θα εξασφαλίσει την πραγματοποίηση συμφωνίας. Οι Βρετανοί παρακολούθησαν το ντιμπέιτ των δύο ηγετών το βράδυ της Δευτέρας ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου, προσπαθώντας να αποφασίσουν ποιος εκ των δύο θα κάνει καλύτερη δουλειά στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες σχετικά με τη συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας, η οποία θα καθορίσει τους εμπορικούς και διπλωματικούς δεσμούς της Γηραιάς Αλβιώνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το ντιμπέιτ ήταν ασυνήθιστο αφού οι δύο μονομάχοι δεν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά προσπάθησαν μέσω χωριστών τηλεοπτικών συνδέσεων να πείσουν το κοινό που βρέθηκε στο στούντιο. Μάλιστα, έπαιξαν «κορόνα γράμματα» τη σειρά, με τον Κόρμπιν να κερδίζει και να ξεκινά πρώτος την τοποθέτησή του, απαντώντας σε μια επιθετική ερώτηση από μέλος του ακροατηρίου για την «κοντόφθαλμη πολιτική» του να αυξηθούν οι εταιρικοί φόροι και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. «Η χώρα είναι διχασμένη ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς» απάντησε και ρώτησε τον ψηφοφόρο «εάν είναι ευτυχισμένος» που πολλά παιδιά πάνε νηστικά στο σχολείο ή κάνουν μάθημα σε κατάμεστες αίθουσες.
Οι ερωτήσεις του κοινού φάνηκαν να στριμώχνουν την πρωθυπουργό, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινωνική πολιτική και την πρόθεσή της να περιορίσει τα σχετικά κονδύλια. Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις των ψηφοφόρων και των φορέων για το θέμα, προειδοποιώντας όμως ότι «το κοινωνικό κράτος θα καταρρεύσει εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις». Οταν πιέστηκε να απαντήσει σχετικά με κάποια μη δημοφιλή μέτρα που έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει, ακούστηκαν αποδοκιμασίες από το κοινό, όμως εκείνη στάθηκε στη σκηνή με μια στάση που θύμισε σε αρκετούς εκείνη της Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία έλεγε ότι «δεν χρειάζεται να με συμπαθούν για να με ψηφίσουν».
Η Τερίζα Μέι, επίσης, αρνήθηκε να αποκαλύψει από ποιο ποσό και πάνω οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από το επίπεδο θέρμανσης. Στο ερώτημα που διατυπώθηκε σχετικά με την απόφασή της να οδηγήσει τελικά τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές, ενώ το είχε αποκλείσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, έριξε το φταίξιμο στα άλλα κόμματα «επειδή προσπαθούσαν να βάλουν προσκόμματα στη διαδικασία του Brexit» είπε.
Οι αναλυτές θεωρούν πως και οι δύο τα πήγαν σχετικά καλά –για το ακροατήριό τους. Κανένας από τους δύο δεν άλλαξε άρδην την κατάσταση με τη στάση του, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Και έτσι αμφότεροι αισθάνθηκαν ότι μπορούν να συνεχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία στη γραμμή που έχει χαραχθεί. Βέβαια, αρκετοί θεώρησαν ότι αυτό ευνοεί τον Κόρμπιν, ο οποίος ξεπέρασε τις προσδοκίες και εμφανίστηκε πιο χαλαρός απ’ ό,τι συνήθως μπροστά στο ακροατήριο. Η παρουσία του στις ζωντανές τηλεοπτικές συζητήσεις, λένε οι παρατηρητές, δείχνει να βελτιώνεται τον τελευταίο καιρό.
Ολα αυτά την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Εργατικοί μειώνουν τη διαφορά τους από τους προπορευόμενους Τόρις. Η τελευταία δημοσκόπηση φέρνει τη διαφορά σε 12 ποσοστιαίες μονάδες, με το κόμμα της Τερίζα Μέι να χάνει δύο μονάδες και τους Εργατικούς να παραμένουν σταθεροί. Οι αναλυτές θεωρούν πως αυτά τα στοιχεία θα προκαλέσουν έντονο προβληματισμό στο κόμμα των Συντηρητικών, καθώς διαπιστώνεται μια σταθερή απώλεια ψηφοφόρων των Τόρις –όχι όμως προς το Εργατικό κόμμα, αλλά κυρίως προς το UKIP και τους Πράσινους.
Οι Τόρις φέρονται να συγκεντρώνουν 45% των ψήφων έναντι 33% των Εργατικών. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονται στο 8% (χάνοντας μια ποσοστιαία μονάδα), το UKIP στο 5% και οι Πράσινοι στο 3%. Βέβαια, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων παρατηρούν μια νέα τάση: οι νέοι, οι οποίοι στο παρελθόν δεν προσέρχονταν εύκολα στις κάλπες, δηλώνουν πρόθυμοι να πάρουν μέρος σε αυτές τις εκλογές, στη συντριπτική τους πλειονότητα υπέρ των Εργατικών. Η τελευταία δημοσκόπηση έγινε πριν από το ντιμπέιτ, ύστερα όμως από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ.
Πάντως, η καλή εμφάνιση του Κόρμπιν στο ντιμπέιτ φαίνεται ότι οδήγησε τη Μέι να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του στη διάρκεια χθεσινής προεκλογικής ομιλίας της στο Γουλβερχάμπτον. Η βρετανή πρωθυπουργός είπε πως ο ηγέτης των Εργατικών θα πάει «γυμνός και μόνος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το επιτελείο της Μέι είναι διχασμένο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζει τον αριστερό πολιτικό. Η πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια πιο «προσωπική» εκστρατεία εναντίον του, αλλά και για να προβάλει το δικό της κόμμα. Στις εκδηλώσεις των Τόρις, το προεκλογικό σύνθημα πλέον είναι «Στηρίξτε την Τερίζα Μέι και τους Συντηρητικούς».