Ανάσα έχει δώσει τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά ομολόγων στην Πορτογαλία καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Το επιτόκιο για τα 10ετή κρατικά ομόλογα της χώρας έχει φτάσει το 3,06%, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, όταν ξεπερνούσε το 4,2%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποχώρηση επιτοκίων που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε χώρα του ευρωπαϊκού Νότου μαζί με αυτή της Ελλάδας. Ομως τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της χώρας μας, τα οποία είχαν υποχωρήσει σημαντικά λόγω των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί για το θέμα του χρέους, τις τελευταίες ημέρες παρουσίασαν νέα άνοδο λόγω της έλλειψης σχετικής συμφωνίας. Πλέον βρίσκονται ξανά κοντά στα επίπεδα του 6,10%, ενώ στις 15 Μαΐου είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 5,68%. Η πτώση που καταγράφηκε στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας αποδίδεται από διεθνείς αναλυτές κυρίως στις προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους.

Σημαντικός παράγοντας για την ανάσα που έχει πάρει η Πορτογαλία στις αγορές είναι η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, που θεωρείται ότι απομάκρυνε πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους για την ευρωζώνη. Θετικά όμως έχει λειτουργήσει και η πρόοδος που έχει σημειώσει η ίδια η Λισαβόνα σε δημοσιονομικό επίπεδο. Στις αρχές του 2016 οι αγορές ανησυχούσαν για το εάν η νέα κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα θα έκανε πίσω στις μεταρρυθμίσεις καταργώντας μέτρα λιτότητας. Ομως ο Κόστα έδειξε προσήλωση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να θεωρούν ότι το 2017 θα είναι καλύτερο για τη χώρα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Με βάση τα στοιχεία πρώτου τριμήνου, η ανάπτυξη στη χώρα διαμορφώθηκε σε 2,8% σε ετήσια βάση, που είναι η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς πάνω από 1%. Επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε σε 2% του ΑΕΠ. Σημαντικός παράγοντας για την αισιοδοξία των αγορών είναι επίσης η απόφαση της Λισαβόνας να αποπληρώσει πρόωρα 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια που είχε χορηγήσει στην Πορτογαλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.