Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προσφέρουν στην Ελλάδα ιδιαίτερα βελτιωμένη πρόταση για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης για καλύτερη συμφωνία που θα δρομολογήσει επιστροφή στις αγορές.
Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις διέρρευσαν πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης πέρα από τη δυνατότητα 15ετούς επέκτασης των δανείων στήριξης, η οποία τέθηκε επί τάπητος και στην προηγούμενη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας.
Η επιμήκυνση που πρότειναν οι Ευρωπαίοι κρίθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμήνυσε χθες, δια στόματος του Μπενουά Κερέ, ότι θα ήταν καλό για την ελληνική οικονομία να υπάρξει άμεσα «καθαρότητα» όσον αφορά τις προοπτικές του χρέους.
Στην πράξη, η τοποθέτηση Κερέ σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν έχει πειστεί ότι το πακέτο ελάφρυνσης που προσφέρουν οι εταίροι επαρκεί ώστε να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί κύριο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Κερέ διευκρίνισε πως η ΕΚΤ θα προβεί σε δική της, ανεξάρτητη ανάλυση όσον αφορά την επίδραση τυχόν μέτρων ελάφρυνσης στη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά θα λάβει σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις του Ταμείου.
Παρά τις εκκλήσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ όμως, οι εταίροι δεν φαντάζουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τη γραμμή ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν το νωρίτερο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι 2018.
Αυτό φάνηκε στις χθεσινές δηλώσεις δύο ανώτερων στελεχών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του επικεφαλής οικονομολόγου Ρολφ Στράουχ και του εκπροσώπου του Μηχανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα, Νίκολα Τζιαμαριόλι.
Αμφότεροι διαμήνυσαν ότι είναι λάθος να δίνεται έμφαση στο θέμα του χρέους, καθώς το πρώτο ζητούμενο είναι η «ιδιοκτησία» και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
Η μαγική λέξη είναι «εμπιστοσύνη», είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».