Την έκδοση ενιαίου χρέους μέσω ειδικών ομολόγων και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με ταυτόχρονη θέσπιση μόνιμου προέδρου του Eurogroup προτείνει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται από τις Βρυξέλλες για μεγαλύτερη ενοποίηση της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Πρόκειται για μερικές τις βασικότερες προτάσεις που παρουσίασε χθες η Κομισιόν στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ενοποίηση της ΕΕ, μετά το σοκ που έχει προκαλέσει η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2019. Κύριος στόχος των προτάσεων αυτών της Κομισιόν είναι να ενισχυθεί σημαντικά έως το 2025 η Οικονομική και Νομισματική Ενωση, προς όφελος όλων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή.

Η Κομισιόν αποφάσισε επίσης να πάρει την πρωτοβουλία αυτή για να εξετάσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο να μην επαναληφθεί η καταστροφική κρίση χρέους που έφτασε στο απόγειό της την περίοδο 2010-2012. Οι Βρυξέλλες ρίχνουν επίσης τις προτάσεις αυτές στο τραπέζι σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ανησυχία για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, καθώς αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τις προτάσεις αυτές παρουσίασαν χθες προς συζήτηση ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στις χώρες του ευρώ, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος. Η προσπάθεια αυτή πάντως δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες και ιδιαίτερα η Γερμανία δεν θέλουν να πληρώνουν για τους φτωχότερους γείτονές τους και αντιστέκονται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ευρωζώνη. Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες αυτές, η Κομισιόν προτείνει ο ενιαίος προϋπολογισμός και η αμοιβαιοποίηση του χρέους να διέπονται από κανονισμούς που δεν θα επιτρέπουν την τυφλή μεταφορά χρημάτων σε χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα που δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις ή έχουν ανάγκη από δάνεια. Τον ρόλο αυτό θα εξακολουθήσει να τον έχει το ταμείο EFSF. Ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει υποδεχθεί θετικά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, αναφέροντας ότι θέλει να εξετάσει σχέδιο για τη δημιουργία ισχυρότερης ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιες προβλέψεις για πιο στενή ενοποίηση των χωρών της ευρωζώνης.