Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) γυρίζει σελίδα! Κατά τη σχετική χθεσινή δημοπρασία των τραπεζών, ο ιστορικός εκδοτικός Οργανισμός, που μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής, πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη καθώς κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά, η οποία ανέρχεται περίπου στα 23 εκατ. ευρώ.

Η πλειοδοτική διαδικασία για τον ΔΟΛ ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στην έδρα του ΔΟΛ, στην οδό Μιχαλακοπούλου, όταν και έληξε η προθεσμία υποβολής των προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές. Ενα τέταρτο αργότερα άνοιξαν οι φάκελοι των προσφορών των διεκδικητών παρουσία συμβολαιογράφων και της εταιρείας Grant Thornton, η οποία έχει οριστεί ως ειδική εκκαθαρίστρια σε συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία «Ανδρέας Αγγελίδης».
Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός είχε δύο σκέλη: ένα για το τμήμα των τίτλων και των συμμετοχών του ΔΟΛ και ένα για το πακέτο των ακινήτων του. Οι τέσσερις εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για το πρώτο κομμάτι ήταν η εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, με προσφορά η οποία ανήλθε στα 22.892.600 ευρώ, η Dimera, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, με προσφορά στα 11.926.000 ευρώ, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Vegata Holdings με προσφορά στα 21 εκατ. ευρώ και η αγγλική εταιρεία New Mile, η οποία κατέθεσε προσφορά ύψους 100.000 ευρώ.

Στο πακέτο των ακινήτων την υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η Alpha Αστικά Ακίνητα με ποσό που ανήλθε στα 3.780.000 ευρώ. Η εταιρεία Lider Santorini IKE κατέθεσε προσφορά η οποία ανήλθε στα 3.001.123 ευρώ και η εταιρεία New Mile Ακίνητα με προσφορά 100.000 ευρώ.

Τον τελευταίο λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, η οποία και θα πρέπει να επικυρώσει το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού για τον ΔΟΛ με συνολικό τίμημα 26.672.600 ευρώ.
Οι ναυαρχίδες της ενηµέρωσης

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των μέσων ενημέρωσης, ο διαγωνισμός περιελάμβανε συνολικά 211 τίτλους, μεταξύ των οποίων «Το Βήμα», «ΤΑ ΝΕΑ», τις ιστοσελίδες in.gr, tanea.gr, Vima.gr, τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, πλήθος περιοδικών, αλλά και ιστορικούς τίτλους όπως «Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Εποχές». Πλειοδοτήθηκαν επίσης άλλα 143 σήματα ΜΜΕ, η ισχύς των οποίων έχει λήξει.
Αξιο αναφοράς είναι το ψηφιοποιημένο και έντυπο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, στο οποίο έχει καταγραφεί ολόκληρη η σύγχρονη ελληνική Ιστορία από το 1922 και περιλαμβάνει κείμενα σχεδόν του συνόλου του πνευματικού κόσμου της χώρας, αποτελώντας ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο.

Το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

α) Τα «Αθηναϊκά Νέα» (1931-1945)
β) «Το Βήμα» (1945 – σήμερα)
γ) Το «Ελεύθερον Βήμα» (1922-1944)
δ) Τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (1926-2004) και
ε) «ΤΑ ΝΕΑ» (1944 – σήμερα).

Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, slides και λοιπά περιοδικά.

Στην «προίκα» του ΔΟΛ που περνά στον νέο ιδιοκτήτη του ανήκει και η συμμετοχή του με ποσοστό 22,11% στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καθώς και συμμετοχές του Οργανισμού σε άλλες 16 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η εκτυπωτική Ιρις (50%) και το πρακτορείο διανομής Τύπου Αργος (41,22%).

Ακόμα, στο ενεργητικό του ΔΟΛ με τα ακίνητα περιλαμβάνεται η ιστορική έδρα του συγκροτήματος στην οδό Χρήστου Λαδά, μαζί με άλλα επτά ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η περιπέτεια του ΔΟΛ, παρά το πλήθος των εμποδίων που ορθώθηκαν από αρκετές πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, έλαβε τέλος.
Ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ

Η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει την ανάγκη κατοχύρωσης των θέσεων εργασίας και επισημαίνει τον ρόλο των εργαζομένων στη διάσωση του ομίλου: «Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία πώλησης του ΔΟΛ, που περιέρχεται στην κατοχή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.Μαζί με τις ιστορικές εφημερίδες “Το Βήμα”, “ΤΑ ΝΕΑ”, τα περιοδικά, τις ιστοσελίδες, το Ρ/Σ Βήμα FM εξασφαλίζει και τις συμμετοχές του Οργανισμού στο Mega, την εκτυπωτική μονάδα Ιρις και το πρακτορείο διανομής Αργος.

Η περιπέτεια, όμως, δεν τελείωσε για τους εργαζομένους.Οι συνάδελφοι όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικότερα από την έναρξη της ειδικής διαχείρισης μέχρι τώρα έπραξαν το καθήκον τους και με το παραπάνω, επιμένοντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης στη γραμμή διάσωσης ενός από τους ιστορικότερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας.
Η επόμενη μέρα δεν μπορεί, λοιπόν, να βρει χαμένους τους εργαζομένους.Η νέα ιδιοκτησία οφείλει να αντιμετωπίσει αυτά που προκάλεσε το ναυάγιο της προηγούμενης εργοδοσίας και να δικαιώσει τις προσδοκίες των συναδέλφων για την κανονική έκδοση των εφημερίδων και τη λειτουργία των λοιπών Μέσων του Οργανισμού με κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και με σεβασμό στο δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.

Να σεβαστεί, επίσης, τις άυλες αλλά μετρήσιμες αξίες του ΔΟΛ, δηλαδή την κουλτούρα, το κύρος και τη δύναμη της ιστορικότητας που τον συνοδεύουν και τα οποία εγγυώνται οι εργαζόμενοι».