Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό της Αθήνας, το ElaiΩnas Festival σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έρχεται για τρίτη χρονιά παρουσιάζοντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εκθέσεις εμπνευσμένες από την ίδια την ιστορία αυτής της πόλης.Στις δυο πρώτες διοργανώσεις (2015 & 2016), χτίστηκε πάνω σε θεματικές που αφορούσαν στην αρχαία Αθήνα, τον Ελαιώνα, την Οδύσσεια, την έννοια της αρχαίας πόλης και την εξέλιξη της στο σύγχρονο αστικό τοπίο. Φέτος, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην Αθήνα από τον 19ο αιώνα ως σήμερα. Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση είναι της Φωτεινής Παπαδόδημα και του Γιώργου Παλαμιώτη.
• H Εύα Οικονόμου Βάμβακα σκηνοθετεί το θεατρικό δρώμενο «Περί έρωτος»- Πλάτων, «Συμπόσιον» (Ακαδημία Πλάτωνος, 1/6 στις 20.00). Συμμετέχουν- Συνδημιουργούν: Στέλλα Αυγουστίδου, Κατερίνα Δημάτη, Λυδία Δημητριάδη, Όλγα Μπρούμα, Δήμητρα Τάμπαση, Ελεάννα Φινοκαλιώτη. Ερμηνεύουν: Ευθύμης Χαλκίδης, Χρυσαλένα Χριστοπούλου. Λυδία Δημητριάδη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, κ.ά.
«Νομίζω ότι ήταν ο χώρος που επέβαλλε το έργο και όχι εγώ που το διάλεξα» λέει η Εύα Οικονόμου Βάμβακα. «Από την αρχή, το μόνο δεδομένο της παράστασης ήταν ο τόπος διεξαγωγής της- τόπος καθόλου τυχαίος. Ελαιώνας. Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Και δε μπορείς να αγνοήσεις την ιστορία ενός τέτοιου τόπου. Το ειδικό βάρος που φέρει. Επομένως η επιλογή του συγγραφέα έγινε αυτόματα. Πέρασα δύο μήνες όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναπεριηγήθω στο σύμπαν του- ξαναδιάβασα τα περισσότερα από τα έργα του, μαγεύτηκα ακόμα μια φορά από τη σκέψη του και επέλεξα αυτό που νιώθω ότι αυτή τη στιγμή με αφορά περισσότερο. Το Συμπόσιο ή αλλιώς τον ύμνο προς τον Έρωτα. Συνέθεσα μια ομάδα από καλλιτέχνες διαφόρων τομέων που εμπιστεύομαι απόλυτα και χρησιμοποιώντας το κείμενο ως αφορμή διερεύνησης, δημιουργήσαμε μια πολύπλευρη σκηνική σύνθεση που επιχειρεί να συνθέσει έναν σύγχρονο ύμνο προς τον Έρωτα, αντλώντας υλικά όχι από το 385 π .Χ. – εικαζόμενος χρόνος συγγραφής του συμποσίου- αλλά από το 2017».
• Η Ναταλία Στυλιανού υπογράφει τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία του θεατρικού δρώμενου «Εντός εκτός και επί της Πολιτείας». (Ακαδημία Πλάτωνος, 4/6 στις 19.00). Ερευνούν και συμμετέχουν: Αλέξανδρος Αμπράζης, Ειρήνη Ζήκα, Ιάσωνας Καστόρης, Γιάννης Κουρμπάνης, Δανάη Μουτσοπούλου, Σταμάτης Μπάκνης.
«Παίρνοντας ως αφορμή και έμπνευση το κείμενο του Πλάτωνα “Πολιτεία” και δημιουργώντας μια ανοιχτή συνομιλία του τότε και του τώρα, έξι νέοι άνθρωποι, πρωτοετείς φοιτητές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης ‘δήλος’ – Δήμητρα Χατούπη δημιουργούν μέσα από μία διαδικασία έρευνας και μελέτης, τόσο του αρχαίου κειμένου “Πολιτεία” του Πλάτωνα όσο και σύγχρονων πηγών – κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, αληθινές μαρτυρίες, γεγονότα, περιστατικά και σημαντικές πράξεις ανθρώπων- το δρώμενο “Εντός, εκτός και επί της Πολιτείας”. Το παιχνίδι που δημιουργείται με αφορμή τα διαφορετικά κείμενα και “υλικά” είναι αυτό που μας οδήγησε και στον τίτλο αυτής της παρουσίασης – παράστασης».
• Ο Ορέστης Τάτσης σκηνοθετεί το Θεατρικό δρώμενο «Εξόριστοι εις τας Αθήνας (Θέατρο Τέχνης- Υπόγειο, 8/6 στις 21.00). Ηθοποιοί: Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Κόκκορης. Στο λαούτο η Μαρία Πλουμή.
«Βάση για την παράσταση αποτέλεσε το μυθιστόρημα «Κρίσις» του Αρκάδιου Λευκού» λέει ο Ορέστης Τάτσης. «Γραμμένο το 1934 αποτυπώνει την καθημερινότητα ενός δημοσίου υπαλλήλου και της γυναίκας του. Προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην εποχή του, καθώς εξέφρασε την τραγωδία ενός μέσου ανθρώπου στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Σήμερα, λίγο διαφέρουν τα πράγματα. Μας δίνει, λοιπόν, τη δυνατότητα να μιλήσουμε για το σήμερα και να αποδώσουμε με χιούμορ αυτό που βιώνουμε. Η αλήθεια του, είναι τόσο διαχρονική όσο κι αφοπλιστική. Νομίζω πως αν κάποιος έγραφε ένα τέτοιο έργο σήμερα θα τον κατηγορούσαν πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επικαιρότητα και πως δεν έχει την απαραίτητη απόσταση από αυτό που μας συμβαίνει. Γι’ αυτό κι εμείς επιλέξαμε μια φωνή από τον προηγούμενο μεσοπόλεμο».
• Η Κατερίνα Γεωργουδάκη σκηνοθετεί το θεατρικό δρώμενο «Μεράκι που το’ χω να υπάρξω ακόμη» (Θέατρο Τέχνης- Υπόγειο, 9/6 στις 21.00), που είναι βασισμένο σε ποιήματα του Νίκου. Καρούζου. Παίζουν: Ειρήνη Κότσιφα, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Χάρης Φλέουρας.
«Ο τίτλος της παράστασης είναι στίχος του Νίκου Καρούζου» λέει η Κατερίνα Γεωργουδάκη. «Η παράσταση είναι να ένας διάλογος Καρούζου – Yalom, που πραγματεύεται τον Τρόμο του Τέλους, τον φόβο του θανάτου, την εύθραυστη κατάληξη του έρωτα, τη μη ύπαρξη. Ο τίτλος -όπως και η παράσταση- ήθελα να φέρει κάτι αισιόδοξο, κάποιο φως κι ας κουβαλάει πολύ σκοτάδι».
• Η Μάνια Παπαδημητρίου διαβάζει το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ο τελευταίος σταθμός» (Θέατρο Τέχνης- Υπόγειο, 10/6 στις 20.00) που αποτελεί την αφορμή για τη δημιουργία του δρώμενου «Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε». Η Φένια Παπαδόδημα μελοποιεί αποσπάσματα του ποιήματος αλλά και άλλων ποιημάτων του σπουδαίου ποιητή με παρόμοιο θεματικό άξονα.
«Ο στίχος που αγαπώ είναι αυτός που είναι και στον τίτλο “Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε”» λέει η Μάνια Παπαδημητρίου. «Αν πρέπει να πω κι άλλον έναν είναι “Ερχόμαστε απ την Αραπιά, την Αίγυπτο την Παλαιστίνη, τη Συρία….”».
Οι δράσεις του φεστιβάλ θα εξελιχθούν από την Πέμπτη 1 Ιουνίου έως την Τετάρτη 7 Ιουνίου στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα και από την Πέμπτη 8 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο ιστορικό Υπόγειο της Πεσμαζόγλου. Η λήξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Ιουνίου, στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα σε μια ανοιχτή για όλους, κοινή ‘’τράπεζα αγάπης’’, με Αμοργιανή κουζίνα και προϊόντα. Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρέχεται μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους νέους της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Περισσότερες δράσεις θα ανακοινωθούν στο www.elaionasfestival.com