«Είναι ιστορικό ντοκουμέντο» τόνιζαν οι θαμώνες που παρατηρούσαν την εκδήλωση από τα εξωτερικά τραπεζάκια στο Zonar’s. Δηλαδή τις τρεις κυρίες που έχουν συνδεθεί με σπουδαίες σελίδες της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Η Μαρινέλλα, η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία στάθηκαν με απλότητα, σεμνότητα και χάρη απέναντι στους εκπροσώπους του Τύπου για να αναγγείλουν τη συνεργασία τους γι’ αυτό το καλοκαίρι, την οποία ίσως συνεχίσουν και τον χειμώνα. Κυρίως όμως μοιράστηκαν τη χαρά τους που θα τραγουδήσουν μαζί με παιδικό ενθουσιασμό. Δίκαια μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι δεν είναι εύκολη η συνεργασία με τόσο μεγάλα ονόματα, ούτε δεδομένες η σεμνότητα και η γαλαντόμα στάση. Αυτό αφηγούνται οι ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί ή κυκλοφορούν ως αστικός μύθος. Ομως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διαφορετική περίπτωση. Και φαίνεται από κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα τους, από κάθε βλέμμα που ρίχνει η μία στην άλλη. Και με πόση φυσικότητα η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία, αν και ήταν δίπλα στη σπουδαία ερμηνεύτρια, της έδιναν ένα βήμα μπροστά. Ακόμη και ο τρόπος που κάθησαν όταν τους ζητήσαμε να μας δώσουν λίγο χρόνο.

Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ. Η πρώτη κίνηση της Μαρινέλλας πριν πάρει τον λόγο ήταν να φροντίσει τη Γλυκερία, η οποία πριν από λίγες μέρες είχε πάθει διάστρεμμα. «Την Ελένη τη λάτρευα πάντα και για μένα η Γλυκερία είναι ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, ακούραστη τραγουδίστρια. Μπορεί να κάνει το τραγούδι ό,τι θέλει, το πάει όπου θέλει. Κάθε φορά στην πρόβα τραγουδάει διαφορετικά, κάνει άλλα πράγματα. Ομως και με το που θα κοιταχθούμε, ξέρει να μπει στη νότα μου και ν’ αλλάξουμε φωνές χωρίς να το έχουμε πει από πριν. Καταλαβαίνετε λοιπόν τη συγκίνησή μου που θα τραγουδήσω μαζί τους. Πόσο είναι μεγάλη η τιμή να είμαι ο τρίτος κρίκος. Περιμένω την ώρα να ξεκινήσουμε» τόνισε.

Η ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ. Η Ελένη Βιτάλη φωτίζεται όταν περιγράφει την πρώτη συνάντησή της με τη Μαρινέλλα: «Με πήγε σε μια γωνία και μου λέει: “Νομίζεις ότι είμαι πολύ πιο ψηλή από σένα; Στάσου καλά”. Για μένα είναι ένα μυθικό πρόσωπο. Εχω τρακ όταν είμαι μαζί της και πάντα μαθαίνω από αυτή. Θα έπρεπε να παραδίδει σεμινάρια στα νέα παιδιά. Εγώ ήμουνα μαθήτρια και το πήρα. Η Μαρινέλλα μπορεί να το έχει πει σε 1.000 άτομα. Το θέμα είναι ποιος ήθελε να μάθει για να το αρπάξει και να δουλέψει πάνω σε αυτό. Είμαι τυχερή και αισθάνομαι ευλογημένη που συνεργάζομαι με τη Μαρινέλλα και με τη Γλυκερία που είναι η σημαντικότερη τραγουδίστρια της γενιάς της». Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει η Μαρινέλλα: «Ξέρεις, ακούω αυτό που λένε: “Μα ο Θεός δεν με βοήθησε”. Ο Θεός βοηθάει και δίνει σε όλους. Ομως άπλωσε κι εσύ το κουλό σου και πάρ’ το. Μην περιμένεις να σ’ το δώσει στο χέρι σου. Τρέχα, κυνήγα, άρπαξε την ευκαιρία».

Η ΓΛΥΚΕΡΙΑ. Για τη Γλυκερία υπάρχει και μία ακόμη εξήγηση του μεγαλείου της: «Θεωρώ ότι όσο χορτασμένος και να είσαι, αν δεν το ‘χει η κούτρα σου, καλός άνθρωπος δεν γίνεσαι. Η Μαρινέλλα είναι σταρ, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας κανονικός άνθρωπος. Δεν είναι καθόλου «τσιγκούνα» στην ψυχή. Είναι το πιο ακομπλεξάριστο άτομο που έχουμε γνωρίσει. Νομίζω πως όλες μας είμαστε χορτασμένες. Τι θα κερδίσει ένας άνθρωπος αν δεν ζει την καθημερινότητά του με απλότητα, πώς θα σταθεί σε αυτήν τη ζωή; Θα είσαι σαν ένας άλλος άνθρωπος».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. «Ξυπνάω από τις πέντε το πρωί!» λέει κάποια στιγμή η μεγάλη κυρία. «Ξέρω ότι είναι σπάνιο για τραγουδιστή. Οι περισσότεροι ξυπνούν στις επτά το απόγευμα. Εγώ εκείνη την ώρα θέλω να κοιμηθώ. Θέλω να χαίρομαι την ημέρα. Ξέρεις πόσα πράγματα έχω να κάνω; Και δεν τα προλαβαίνω όλα; Λοιπόν, θα πιω καφέ και θα κάνω δουλειές. Κόρη μου, δεν πρέπει να κάθεται ο άνθρωπος. Κατ’ αρχάς, είναι καλό για το μυαλό, δουλεύει. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος του καφενείου. Δεν παίζω χαρτιά, δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν παίρνω ναρκωτικά. Δώσ’ μου τραγούδι και δουλειά. Μου αρέσει να βάφω, να ράβω. Ολα τα εγγόνια μου έρχονται με σκισμένα ρούχα και τους τα φτιάχνω». Την ίδια στιγμή που μιλάει ρίχνει κλεφτές ματιές στα «κορίτσια της». «Ρε Ελένη, φτιάξε, βρε, το σάλι σου. Γλυκερία, για να δω, πόσο είναι τα τακούνια σου;». «Με τα τακούνια εγώ ποτέ δεν τραγουδάω. Παλιά ναι, τώρα βγαίνω για τρία τραγούδια με τακούνια και μετά φοράω ίσια. Μα τώρα με τον Αντώνη (Ρέμο) ή στο θέατρο λύσσαγα, πήγαινα πάνω. Νιώθω μεγάλη ελευθερία να είμαι με φλατ παπούτσια. Βέβαια, με βοήθησε και το ότι έχασα έξι κιλά –με πάρα πολλή δίαιτα. Εμένα με απασχολεί το βάρος μου για να μπορώ να ντύνομαι και να ανεβαίνω το σκαλοπάτι χωρίς να αγκομαχάω. Αν έχω παραπάνω κιλά απ’ ό,τι θέλω, επηρεάζεται το διάφραγμά μου και δεν μπορώ να τραγουδήσω».

Ολη αυτή την ώρα η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία την κοιτούν στα μάτια και δέχονται τις περιποιήσεις της. Κι εκείνη συνέχισε κυρίως να διατυπώνει τις αντιρρήσεις για τη δυσκολία ενδεχομένως που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι τη θεωρούν σταρ να τη συνδέσουν με μια κυρία που κάνει ό,τι και οι περισσότερες νοικοκυρές στο σπίτι τους. «Μα δεν θα το φροντίσω; Δεν θα πάω να πάρω τα εγγόνια μου από το σχολείο; Δεν θα πάω στο σουπερμάρκετ; Οταν με βλέπουν να ψωνίζω, με ρωτάνε ποιο απορρυπαντικό είναι καλό, ποιο σαπούνι χρησιμοποιώ. Εννοείται ότι τους προτείνω. Δεν με αφορά να με λένε σταρ. Είχα πάντα ένα άγχος ότι αυτή η πλευρά θα δημιουργούσε μια απόσταση ανάμεσα στα εγγόνια μου».
Info

Αθήνα, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, 21 Ιουνίου / Πάτρα, ΓήπεδοΠαναχαϊκής, 3 Ιουλίου / Θεσσαλονίκη, Θέατρο Γης, 12 Ιουλίου / Ηράκλειο, Παγκρήτιο Στάδιο, 17 Ιουλίου / Χανιά, Εθνικό Στάδιο Χανίων, 19 Ιουλίου / Αρχαία Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα, 2 Αυγούστου / Φεστιβάλ Ολύμπου, Αρχαίο Θέατρο Δίου, 9 Αυγούστου / Χαλκιδική, Φεστιβάλ Κασσάνδρας, Αμφιθέατρο Σίβηρης, 11 Αυγούστου