Υπήρξε μια στιγμή που όσοι βρέθηκαν μέσα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών χθες, κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την ξεχώρισαν. Μόλις ο πρόεδρος της ΝΔ τελείωσε τον επικήδειο για τον πατέρα του δέχθηκε ένα θερμό χειροκρότημα από τους παρισταμένους. Ως γνωστόν δεν συνηθίζεται. Και προκάλεσε αίσθηση.

Ποδόσφαιρο

«Χωρίς σαφήνεια ΓΙΑ το χρέος, νιώθω σαν να προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα χωρίς να μου έχει δείξει κανείς πού είναι το τέρμα». Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συνέδριο του «Economist» στη Φρανκφούρτη. Εχει μάλλον στερέψει η τσακαλώτειος φαντασία. Το λέω γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που καταφεύγει σε παραλληλισμούς σχετικούς με τη στρογγυλή θεά για να μας περιγράψει το δράμα που ζει στην καρέκλα του τσάρου της οικονομίας. Πρώτη φορά που επιστράτευσε τα ποδοσφαιρικά κλισέ ήταν σε μια συνέντευξη στον Αnt1, δηλώνοντας υπερηφάνως πως στη διαπραγμάτευση «δεν είχαμε αποτέλεσμα Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός». Μετά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του τέταρτου Μνημονίου στη Βουλή, ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι «ο Πανελευσινιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα 7-5» αφού «υπάρχουν περισσότερα αντίμετρα από μέτρα». Μ’ ετούτα και μ’ εκείνα –και μια και εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός έχει παραδεχθεί ότι κοουτσάρει τον Πανελευσινιακό –νομιμοποιείται κανείς να του πει: Παίξε μπαλίτσα, Ευκλείδη.

Προτάσεις

Ηταν μια γεμάτη μέρα χθες στο μιντιακό πρόγραμμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. Βγήκε στο Πρακτορείο 104,9 να νουθετήσει τους ηγέτες της Ευρώπης και στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο για να ασχοληθεί με πιο ποταπά ζητήματα –από το να δίνει κατευθύνσεις στη Μέρκελ, τον Μακρόν και τους λοιπούς. Για την ακρίβεια, βγήκε να σωφρονίσει την αξιωματική αντιπολίτευση που δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα. «Η σπουδή της ΝΔ –προφανώς με εντολή Μητσοτάκη –όχι μόνο να αρνηθεί την πρότασή μου για ευρύτερη συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με αυτόν τον μεγάλο εθνικό στόχο και μάλιστα υβρίζοντάς με, δείχνει αμηχανία, εμμονή σε μια μηδενιστική αντιπολίτευση, έλλειψη πολιτικής βούλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να φορέσει, όπως ο ίδιος αυτάρεσκα ισχυρίζεται στο θέμα αυτό, τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας» είπε. Αν και δεν μου αρέσουν οι επαναλήψεις, να υπενθυμίσω στον αντιπρόεδρο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ο μοναδικός που δεν θέλει να κάτσει με τον αρχηγό του γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων στο Προεδρικό Μέγαρο. Ούτε καν ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα ανταποκρινόταν θετικά σε μια τέτοια πρόσκληση, όπως δήλωσε. Πόσω μάλλον όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί, τους οποίους ο Τσίπρας διαβεβαίωνε σε εκείνο το περίφημο συμβούλιο, το καλοκαίρι του 2015, ότι δεν θα πάει τη χώρα σε εκλογές. Και την πήγε τον Σεπτέμβριο. Κίνηση την οποία, σχεδόν όλοι εξ αυτών, σχολίαζαν αργότερα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με διόλου κολακευτικά λόγια.

Βιβλία

Τελικά, ο Αδωνις είναι βιβλιοφάγος. Οχι ότι δεν το είχαμε καταλάβει από τη θητεία του ως τηλεπλασιέ. Αλλά ως φαίνεται διαβάζει μέχρι και Βαρουφάκη. Ο Γεωργιάδης τιτίβισε χθες «@yanisvaroufakis στο βιβλίο του: “Ο @atsipras μετά το Δημοψήφισμα είπε: τους έδωσα περισσότερα απ’ όσα θα τους έδινε ποτέ ο @samaras_antonis”». Εντάξει, μπορεί να μην έχει αγοράσει το βιβλίο «Ενήλικοι στο δωμάτιο» αλλά μάλλον διάβασε τα αποσπάσματα που δημοσίευσε η «Daily Telegraph». Και συγκεκριμένα αυτό της συζήτησης του Γιάνη με τον Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος, όπως την αφηγείται ο συγγραφεύς. «Μου είπε: “Κοίτα, Γιάνη, είσαι ο μόνος που οι προβλέψεις του επαληθεύτηκαν. Ομως να το πρόβλημα: Αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση τους είχε δώσει όσα τους έδωσα, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα απ’ όσα θα τους έδινε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμα θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως έλεγες ότι θα κάνουν. Ας είμαστε ειλικρινείς. Θέλουν να μας ρίξουν. Παρ’ όλα αυτά, με το 61,3%, δεν μπορούν να αγγίξουν εμένα. Μπορούν όμως να καταστρέψουν εσένα”». Του απάντησε, λέει, να μην ανησυχεί για εκείνον αλλά για τον λαό και διάφορα άλλα ηρωικά. Δυστυχώς όμως, για τον Βαρουφάκη, όπως και για κάθε συγγραφέα αφού τυπωθεί το πόνημά του, είναι πια στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αναγνώστη να το διαβάσει από όποια σκοπιά θέλει. Αυτό έκανε κι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.