Ως πανίσχυρη ναυτική δύναμη που κυριαρχούσε κάποτε στους ωκεανούς, η Βρετανία γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους της θάλασσας και πώς να προστατεύεται από αυτούς. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται να πλέει στο μέσο του πελάγους χωρίς έμπειρο καπετάνιο, χωρίς πυξίδα, αλλά και χωρίς σαφή προορισμό. Γιατί δεν είναι μόνο το Brexit, για το οποίο δεν ξέρει πού τελικά θα την οδηγήσει. Είναι και οι εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης, από τις οποίες δεν ξέρει τι θα βγει από την κάλπη.
Αυτή η πορεία προς το άγνωστο είναι αποτέλεσμα της στροφής των 180 μοιρών της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι, η οποία από υποστηρίκτρια της παραμονής της χώρας της στην ΕΕ μετατράπηκε μέσα σε μια νύχτα σε ιέρεια του πιο σκληρού Brexit, αλλά και των μικροπολιτικών της τακτικισμών. Ολα αυτά την οδήγησαν στην αιφνιδιαστική απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές βασιζόμενη στο τεράστιο προβάδισμα που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις και που τώρα δείχνουν να έχει εξασθενήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να περιέλθει η Βρετανία σε μια κατάσταση ακυβερνησίας.
Μπορεί τα εν λόγω ενδεχόμενα να ακούγονται πολύ βρετανικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο. Αφενός μας αφορούν επειδή από τη βρετανική περιπέτεια πολίτες και πολιτικοί στη χώρα μας μπορούν να βγάλουν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Κι αφετέρου επειδή την επομένη των βρετανικών εκλογών θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με την Ευρώπη για το Brexit. Θα υπάρχει κάποιος στην Ντάουνινγκ Στριτ να σηκώσει το τηλέφωνο που θα χτυπήσει από τις Βρυξέλλες; Και ποιος θα είναι αυτός; Το συμπέρασμα είναι απλό: μιας φουρτούνας μύριες έπονται.