Η αποσαφήνιση ήρθε από την ίδια την καγκελαρία: Για το πρόγραμμα και τη διαπραγμάτευση υπεύθυνοι είναι οι θεσμοί και το Eurogroup.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» εάν η καγκελάριος περιμένει να τεθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup που θα προηγηθεί. Με δεδομένο το νέο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στην Ανγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος θα έπρεπε να είναι γνώστης των σκέψεων του Πρωθυπουργού περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης» στο Συμβούλιο Κορυφής. «Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν εμπιστευτική» είπε η Ντέμερ, ακολουθώντας την πάγια τακτική της καγκελαρίας να μη δίνει πληροφορίες για το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών. Επανέλαβε όμως τη γνωστή θέση της καγκελαρίου Μέρκελ: «Για το ζήτημα του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα συνεχίζει να ισχύει η θέση μας ότι ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος» είπε η εκπρόσωπος. «Το Eurogroup ασχολήθηκε με αυτό την προηγούμενη εβδομάδα», πρόσθεσε, «σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ντεϊσελμπλούμ, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος. Παραμένουμε στη θέση ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί στο επίπεδο των θεσμών και του Eurogroup».

Με άλλα λόγια, η «πολιτική διαπραγμάτευση» την οποία επαναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στο προσκήνιο δεν πρόκειται να τελεσφορήσει, γιατί χτυπάει λάθος πόρτα. Οι αποφάσεις για το πρόγραμμα ακολουθούν μία αυστηρή τυπική διαδικασία που περνά από την αξιολόγηση των θεσμών και καταλήγει στην πολιτική απόφαση που λαμβάνει το Eurogroup, ως το μόνο αρμόδιο επ’ αυτού όργανο.