Σας ενημέρωσα χθες για τη σφοδρή επίθεση του Κώστα Γαβρόγλου κατά του διευθυντή γυμνασίου του Ρεθύμνου που έστειλε σε δίκη 3 μαθητές οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε κατάληψη τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε… 80 ώρες κοινωνική εργασία.
Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας αρχικά είχε χαρακτηρίσει και υπερβολική την απόφαση των δικαστικών Αρχών, «που εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά εφ’ όρου ζωής επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη». Ομως, κατόπιν πιο ώριμης σκέψης, απέσυρε τις αιχμές κατά της Δικαιοσύνης, αλλά δεν απέφυγε αιχμές για παρέμβαση από ορισμένα ΜΜΕ.
Τελικά το θέμα πήρε διαστάσεις (καθώς τα «μαθητοδικεία» έχουν πια καταργηθεί) και χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αποφάσισε να ζητήσει άρση ή μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου που επιβλήθηκε στους μαθητές.
Κατόπιν αυτού, ο Γαβρόγλου, που οσμίζεται καλά το κλίμα, επανήλθε με νέες δηλώσεις, αυτή τη φορά χωρίς να εξαιρέσει τη Δικαιοσύνη: «Διάβασα, ευτυχώς όχι σε πολλά Μέσα, ότι οι δηλώσεις του υπουργείου είναι επέμβαση στη Δικαιοσύνη: άλλο είναι να μην επεμβαίνεις, και προφανώς η Δικαιοσύνη πρέπει ανεξάρτητα απ’ οτιδήποτε να αποφασίζει, κι άλλο είναι και η πολιτεία και οι υπουργοί και οι πολίτες να έχουν άποψη περί των αποφάσεων της Δικαιοσύνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εριξε και γέφυρες στους μαθητές, ελπίζοντας ότι θα εκτιμήσουν τη στάση του, λέγοντας ότι «Τα παιδιά αυτά καλό είναι να αναλογιστούν το συνολικό κλίμα, να καταλάβουν τι έγινε, χωρίς κακία κι εκδικητικότητα να πάμε ένα βήμα παρακάτω» είπε.

Επιστρέφουν και το άσυλο στα Πανεπιστήμια
Σε άλλα νέα, μαθαίνω ότι αναρτάται σήμερα ή αύριο σε δημόσια διαβούλευση και το νέο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ξέρετε, αυτό που δίνει την τελειωτική βολή στο νόμο – πλαίσιο της Αννας Διαμαντοπούλου, καταργώντας οριστικά τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, τα οποία αντικαθίστανται απο περιφερειακά Συμβούλια. Ανάμεσα στα πολλά άλλα που φέρνει το νομοσχέδιο είναι και η επιστροφή του ασύλου που επίσης είχε καταργηθεί επί Διαμαντοπούλου! Ο Γαβρόγλου, εξάλλου, το είχε δηλώσει: «Θεωρώ ότι το ακαδημαϊκό άσυλο είναι θέμα κεντρικής σημασίας για την εξασφάλιση της ακαδημαικής ελευθερίας». Θα το επαναφέρει λοιπόν όπως ίσχυε πριν από την κατάργησή του και θα εναπόκειται –ξανά –στις πρυτανικές Αρχές να φωνάξουν Αστυνομία αν χρειαστεί… Εγώ απλώς να σχολιάσω, ναι, καλά…