Χίλιους υπολογιστές και 22 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια ανοικτών τεχνολογιών Edulabs θα λειτουργήσουν του χρόνου σε σχολεία, κυρίως περιφερειακά, όλης της χώρας, ύστερα από πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.

Η Εθνική προχώρησε χθες σε σχετική συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας η οποία επικυρώθηκε σε συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη (φωτογραφία). Ο εξοπλισμός –που σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη φτάσει στα σχολεία –θα αξιοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο για τη διδασκαλία και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών περισσότερων από 10.000 μαθητών.

«Το σημαντικό βέβαια ήταν ότι συζητήσαμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας που ξέρουμε ότι για τόσες δεκαετίες έχει μια πολύ συστηματική και εξαιρετικά θετική παρουσία. Ευχαριστώ λοιπόν τη διοίκηση και τα στελέχη της κι ελπίζουμε να είναι η πρώτη μιας σειράς μελλοντικών συνεργασιών», δήλωσε ο Γαβρόγλου, ενώ ο Φραγκιαδάκης πρόσθεσε: «Η Εθνική Τράπεζα παραδοσιακά στηρίζει την εκπαίδευση και είναι μεγάλη μας χαρά που υποστηρίζουμε το συγκεκριμένο έργο Edulabs καθώς και τη χορηγία των 1.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία της περιφέρειας. Είμαστε αρωγοί στο να δημιουργήσει αυτή η χώρα πολίτες οι οποίοι θα είναι οικονομικά ενεργοί και καλά εκπαιδευμένοι για να συμμετέχουν στη νέα ψηφιακή κοινωνία».

Να σημειωθεί ότι τα εργαστήρια Edulabs υποστηρίζουν 13-28 θέσεις μαθητών ανά αίθουσα και περιλαμβάνουν Rasberry Pi3 με λειτουργικό Linux για τις θέσεις μαθητών και laptop για τον καθηγητή, διαδραστικό προβολέα τεχνολογίας ultra show throw, 3D printer, 3D scanner και σετ ρομποτικής. Συνολικά, ώς το 2018 θα δημιουργηθούν 22 Edulabs σε 17 από τα σχολεία ΣΔΙΤ όπου προβλέπονται αίθουσες πληροφορικής, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους από 5.000 μαθητές και καθηγητές να αξιοποιήσουν τις υποδομές τους. Ηδη η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί τα πρώτα 10 Edulabs σε 8 σχολεία της Αττικής.