Τα «είπαν» χθες οι πέντε επικεφαλής των συνιστωσών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από θέματα του προσυνεδριακού διαλόγου σε εκκρεμότητα. Η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών ζήτησαν επιτάχυνση της διαδικασίας του ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου φορέα (έως το τέλος του 2017), ενώ επέμειναν στη θέση τους για έναν νέο ενιαίο φορέα, απορρίπτοντας την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ για πολυκομματικό.

Υπήρξε επίσης διάσταση απόψεων ως προς την εκλογή του νέου αρχηγού, με το μπλοκ ΔΗΜΑΡ – Κινήσεις Πολιτών να θεωρούν πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει μετά το Συνέδριο και όχι πριν, όπως έχει εξαγγείλει η Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο αυτές οι διαφωνίες δεν θεωρούνται ρήξη ή αιτία διαζυγίου και έτσι οι συνιστώσες συνεχίζουν κανονικά στις επόμενες κινήσεις τους, με το χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό να παραμένει μέχρι τις αρχές του 2018.

Στη χθεσινή συζήτηση συμφωνήθηκε και η εισήγηση για το Συνέδριο του Ιουνίου (το προγραμματικό, για να μην μπερδεύεστε), η οποία δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να αποφασίσουν τα ίδια για τη μορφή που θα έχει ο νέος φορέας. Αυτή η εισήγηση είναι ακόμη στα σκαριά, ωστόσο, απ’ ό,τι μαθαίνω, συζητείται έντονα προσθήκη που θα αναφέρει πως σε περίπτωση που κόμματα και σχηματισμοί που δεν ανήκουν στη ΔΗΣΥ θελήσουν να συμμετάσχουν στον νέο φορέα, οι όροι του ιδρυτικού Συνεδρίου μπορούν να επανεξεταστούν –συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εκλογής του επικεφαλής. Πρόκειται για ενίσχυση του ανοίγματος της ΔΗΣΥ στην απέναντι όχθη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν οι «εκτός» δείξουν απροθυμία, η διαδικασία δεν θα συνεχίσει.

Bonus αναστάτωση, από αυτές που άμα δεν γίνουν χαλάει το γούρι: η ομάδα του οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να προστεθεί ένας επιπλέον αριθμός εκλεγμένων συνδικαλιστών στο 50μελές όργανο που θα προκύψει από το προγραμματικό Συνέδριο της ΔΗΣΥ. Οι άλλες συνιστώσες δεν είδαν την πρόταση με καλό μάτι –και λογικό, μια και οι συνδικαλιστές σε μεγάλο ποσοστό ασπάζονται τον πράσινο ήλιο.

Η Φώφη και οι αγρότες

Η Φώφη αμέσως μετά ξεκίνησε την περιοδεία της στους Νομούς Φθιώτιδας και Λάρισας, για την οποία σας έγραψα χθές. Το βράδυ, μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας, έδωσε έμφαση στις θέσεις της ΔΗΣΥ για τα αγροτικά και τόνισε:

«Ο Νομός Φθιώτιδας είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου τα ολοκληρωμένα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, του “σχεδίου Ελλάδα”, μπορούν να βρουν άμεσα εφαρμογή με σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς και τους κατοίκους.

Μια σειρά από στοχευμένες πρωτοβουλίες και επενδύσεις: στον αγροδιατροφικό κλάδο και σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες.

Μπορούμε στοχευμένα να ασκήσουμε πολιτική για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της ελιάς αλλά και άλλων τοπικών προϊόντων όπως τα φιστίκια, τα κεράσια και η στέβια. Ειδικά για τη στέβια, παράλληλα με την εμπορική πολιτική της η πολιτεία μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργία και εργοστασίου επεξεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να μη χάνεται προστιθέμενη αξία του προϊόντος».