Αν νομίζατε πως οι κυβερνητικοί εταίροι είναι δύο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πλανάσθε πλάνην οικτράν! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος χθες συγκάλεσε την επιτροπή που έχει συσταθεί για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Σε αυτήν κλήθηκαν εκπρόσωποι από τρία κόμματα: τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι προσχώρησαν πριν από τις εκλογές του 2015 ως «συνιστώσα» στην Κουμουνδούρου και μάλιστα διαθέτουν και εκπρόσωπο στην κυβέρνηση: τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη.
Μάλιστα, στην (άτυπη) επιτροπή για συντονισμό του κυβερνητικού έργου οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν υπερεκπροσώπηση δεδομένου ότι συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Κώστας Διάκος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Νίκη Καρδακάρη. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Ρήγας και τους ΑΝΕΛ ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σγουρίδης.
Το παζλ βαλκανικών επαφών του Κοτζιά
«Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή». Με αυτή την αγαπημένη του φράση, ο Νίκος Κοτζιάς έκλεισε το μάτι στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και προανήγγειλε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν δημιουργικά (αλλά χωρίς ασάφεια) οι διαφωνίες για το ονοματολογικό. Ο ΥΠΕΞ, ο οποίος υποδέχτηκε χθες τον κροάτη ομόλογό του και αντιπρόεδρο του νεότερου κράτους-μέλους της ΕΕ Ντάβορ Ιβο Στίερ, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει ρίξει γέφυρες επικοινωνίας στον Ζόραν Ζάεφ και δεν έκρυψε την πρόθεσή του μόλις η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πάρει ψήφο εμπιστοσύνης να προσκαλέσει στην Αθήνα τον νέο υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουν εκ του σύνεγγυς.
Ο Κοτζιάς συμπληρώνει μεθοδικά το παζλ επαφών με βαλκανικό άρωμα. Αλλωστε η χθεσινή επίσκεψη του Κροάτη έρχεται ως συνέχεια των συναντήσεων που είχε με τον αλβανό και τον κοσοβάρο ομόλογό του στην Αθήνα και με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας στη Ρόδο στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Και επειδή δεν θέλει να αφήσει κανέναν με το παράπονο, σε λίγες μέρες έχει κανονίσει συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου. «Ο γείτονας προηγείται του σπιτιού», λέει μια δικιά μου αγαπημένη (αραβική) παροιμία.