Οι μέρες περνούν, οι πολιτικές ζυμώσεις συνεχίζονται και η Κεντροαριστερά βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά στο μεγάλο στοίχημα: την ενοποίηση του χώρου και τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου που θα καταφέρει να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τα εμπόδια όμως συνεχίζουν να είναι μεγάλα και αντανακλώνται στη δημοσκοπική στασιμότητα του χώρου, τόσο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και για Το Ποτάμι.

Η ΔΗΣΥ δεν σκοπεύει να μεταβάλει τη μέχρι τώρα στρατηγική της. Με την τελευταία περιοδεία στη Λαμία, τη Λάρισα και την Ελασσόνα, η Φώφη Γεννηματά προετοίμασε τη μηχανή για «φουλ επίθεση» προς την κυβέρνηση. Οι ομιλίες της επικεφαλής της ΔΗΣΥ στέκονται ιδιαίτερα στη «συμφωνία της ντροπής», όπως αποκαλεί συχνά η Γεννηματά το τέταρτο Μνημόνιο, καθώς και στο θέμα του χρέους, αναφέροντας πως η κυβέρνηση «λέει στους δανειστές “δώστε ό,τι προαιρείσθε” για να σώσουμε τα προσχήματα».

ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν την περιοδεία επιτυχημένη, σχολιάζοντας την αυξημένη παρουσία του κόσμου και τη θετική ανταπόκριση στην παρουσία της Γεννηματά. Πρόκειται όμως για μια εικόνα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα στελέχη της ΔΗΣΥ επιμένουν ότι η στασιμότητα των ποσοστών δεν επιβεβαιώνεται στις δικές τους μετρήσεις, αναφέροντας ωστόσο πως αν οι δημοσκοπήσεις ισχύουν, τότε άμεση ευθύνη έχουν «όσοι δημιουργούν σύγχυση στην εικόνα που βγάζει η ΔΗΣΥ προς τα έξω». Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αιχμή που απευθύνεται μεν στις συνιστώσες εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως αφορά την εσωκομματική αντιπολίτευση. Το τελευταίο διάστημα οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ έχουν πολλές φορές στηρίξει τις θέσεις άλλων συνιστωσών για τα οργανωτικά, όπως, για παράδειγμα, την πρόταση της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών για ενιαίο φορέα, αντί για πολυκομματικό.

Προσπαθώντας να υπερβεί την εσωστρέφεια, η ΔΗΣΥ επιμένει στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου φορέα. Ο λόγος που η εισήγηση για το προγραμματικό Συνέδριο δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα είναι η προσπάθεια να χωρέσει μέσα μια πρόταση που να απευθύνει κάλεσμα στις δυνάμεις του χώρου εκτός ΔΗΣΥ. Εκεί θα υπάρχει η δέσμευση πως, αν και άλλοι θέλουν να συμμετέχουν στον νέο φορέα, οι αποφάσεις του προγραμματικού Συνεδρίου του καλοκαιριού που αφορούν τον νέο φορέα θα μπορούν να τεθούν ξανά προς συζήτηση. Μία από αυτές αφορά και τον χρόνο εκλογής του νέου επικεφαλής, που η Φώφη Γεννηματά έχει θέσει πριν από το ιδρυτικό Συνέδριο.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Είναι φανερό, ωστόσο, πως οι υπόλοιποι του χώρου δεν είναι ακόμα διατεθειμένοι να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο κάλεσμα. Από τη Σεβαστουπόλεως κάνουν λόγο για ένα «κλειστό κύκλωμα» δίπλα στη Φώφη Γεννηματά, το οποίο πιστεύει πως ακόμα κι αν το ποσοστό της ΔΗΣΥ μείνει στάσιμο, υπάρχει τρόπος η Συμπαράταξη να επιβιώσει. Δεν επιτρέπουν, επομένως, στον φορέα να μετασχηματιστεί και να μετατραπεί σε κάτι που θα μπορούσε να συμμετέχει Το Ποτάμι: ένα ενιαίο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, το οποίο θα απαρτίζεται από εκσυγχρονιστές προερχόμενους απ’ όλα τα κόμματα –το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Ποτάμι τονίζουν πως «μιλούν με όλους», συμπεριλαμβάνοντας και «ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ» –αν και, όπως συμπεραίνει κανείς, όχι αυτό που είναι κοντά στην ηγεσία.

Στο Ποτάμι καταγράφουν τα χαμηλά ποσοστά τους. Ως κύρια αιτία όμως αναφέρουν τη διάσπαση του χώρου και επικεντρώνονται στη δική τους πρόταση, διεκδικώντας μια θέση στο μέτωπο «ενάντια στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία».