Στο γνώριμο σκηνικό της Γενεύης –μέσω Νέας Υόρκης -, όπως όλα δείχνουν, θα παιχτεί η τελευταία πράξη για το Κυπριακό, αν και οι προσδοκίες να υπάρξει αίσιο φινάλε έχουν πλέον ψαλιδιστεί λόγω της αποδεδειγμένης αδυναμίας Αναστασιάδη – Ακιντζί να καταλήξουν σε συμφωνία επί της μεθοδολογίας στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν.
Μετά τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο οποίος τερμάτισε ανεπιτυχώς τον νέο κύκλο διπλωματικών πηγαινέλα σε Λευκωσία και Κατεχόμενα, τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος υποδέχεται την Κυριακή στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.
Η κίνηση Γκουτέρες να προσκαλέσει τους δυο πρωταγωνιστές για συνομιλίες σε ουδέτερο έδαφος ερμηνεύεται ως ύστατη προσπάθεια του ΟΗΕ να μην ξεφουσκώσει άδοξα η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό, το πιθανότερο σενάριο είναι η τριμερής συνάντηση στον ΟΗΕ να συνοδεύεται από ανακοινώσεις για επιστροφή σε ελβετικό έδαφος, πέντε μήνες μετά την προηγούμενη Διάσκεψη.
ΜΕ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πριν από τις διαφαινόμενες ανακοινώσεις θα πρέπει οι δύο πλευρές να δείξουν εμπράκτως διάθεση συμβιβασμού για να βρεθεί –υπό τις νουθεσίες Γκουτέρες –η συμβιβαστική φόρμουλα. Αυτό γιατί οι προτάσεις με τις οποίες προσέρχονται για τη μεθοδολογία είναι αντικρουόμενες. Η πλευρά των Τουρκοκυπρίων ζητά επιστροφή στη Γενεύη για συνομιλίες χωρίς όρους, σε μια προσπάθεια να μηδενίσει το κοντέρ και να αποφύγει τεχνηέντως την επιδίωξη της Λευκωσίας η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από τα ακανθώδη ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από την άλλη, ο Αναστασιάδης, ο οποίος ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, έχει ρίξει στο τραπέζι πρόταση που θέτει ως προϋπόθεση για τη σύγκλιση νέας Διάσκεψης την ολοκλήρωση της συζήτησης στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και εφόσον υπάρξει κατάληξη να προχωρήσουν οι συνομιλίες και στο Εδαφικό. Για τη Λευκωσία είναι επίσης σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα Ακιντζί, να ανασταλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.
Ακόμη και αν βρεθεί μια κοινή μεθοδολογική πρόταση στη Νέα Υόρκη, δεν αποκλείεται η επιστροφή στη Γενεύη να επαναφέρει στο προσκήνιο το απόλυτο αδιέξοδο. Με τα σημερινά δεδομένα, το σενάριο να διαδραματιστούν προσεχώς σκηνές «μια από τα ίδια» είναι και το επικρατέστερο, με τη διαφορά ότι πλέον δεν θα υπάρχουν περιθώρια για διπλωματικούς ελιγμούς και άρα η διαδικασία επίλυσης θα πρέπει να θεωρηθεί και επισήμως νεκρή.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αν η Αγκυρα δεν αποφασίσει να κάνει στροφή στις θέσεις της, τότε η διαφαινόμενη επανάληψη της Διάσκεψης γίνεται για τη «βιτρίνα» και με προφανή στόχο να μη βγουν επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά ζημιωμένοι οι βασικοί πρωταγωνιστές του Κυπριακού.
Τη ζημιά φαίνεται πως δεν γλίτωσε πάντως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο να παραδώσει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιό του –λόγω και του μομέντουμ –στον στενό συνεργάτη τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.
Ο Καλίν που προχθές είχε την πρώτη του συνάντηση με τον διαμεσολαβητή Αϊντα –φουντώνοντας τη φημολογία περί εξόδου Τσαβούσογλου –σκοπεύει να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θέτει Αθήνα και Λευκωσία σε στάση αναμονής ώστε να διαφανεί αν ο Ερντογάν έχει διάθεση να ανακατέψει ακόμη περισσότερο την τράπουλα.
Πάντως η εμμονή της Αγκυρας να αρνείται μετ’ επιτάσεως τη συζήτηση για τα ουσιώδη κεφάλαια, να προβάλλει ενδιάμεσα αιτήματα όπως αυτό των τεσσάρων ελευθεριών και να μη δέχεται μια προπαρασκευαστική συζήτηση, όπως πολλές φορές έχει προτείνει η Αθήνα, πριν τα δυο μέρη λάβουν θέση στον διαπραγματευτικό στίβο, είναι στοιχεία που δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Εξ αυτού του λόγου, η διαφαινόμενη επιστροφή στη Γενεύη είναι περισσότερο μια επιβεβαίωση της διπλωματικής πυγμής του ΟΗΕ και όχι η αποτύπωση ουσιαστικής προόδου μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί.