Τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μεταφέρουν στους ώμους τους το φέρετρο με τη σορό του έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών και δεκάδες πολίτες που βρίσκονται στην πλατεία πετούν ροδοπέταλα και φωνάζουν «αθάνατος». Με αυτή τη συγκινητική σκηνή ξεκίνησε χθες το τελευταίο ταξίδι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την Αθήνα προς τα αγαπημένα του Χανιά, όπου σήμερα είναι προγραμματισμένη η ταφή του δίπλα στη σύζυγό του Μαρίκα.

Το ύστατο χαίρε στον πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία του την κοινοβουλευτική ζωή της Ελλάδας απηύθυναν χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία της Μητρόπολης Αθηνών. Το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έδωσαν σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, άνθρωποι των τεχνών και επιχειρηματίες. Και βέβαια έντονη ήταν η παρουσία των φίλων και των στελεχών της ΝΔ, αφού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς προέδρους της γαλάζιας παράταξης. Βουλευτές και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν χθες εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τους «ψηλό».

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μεταφέρθηκε χθες νωρίς το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών για λαϊκό προσκύνημα υπό τις τιμές αγήματος, συνοδευόμενη από την οικογένειά του. Η εξόδιος ακολουθία του επίτιμου προέδρου της ΝΔ ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και η συγκίνηση που από το πρωί επικρατούσε στη Μητρόπολη κορυφώθηκε όταν άρχισαν να εκφωνούνται οι επικήδειοι. Η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλη, ειδικά τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς συγκινημένος, αποχαιρετούσε τον πατέρα του με τα λόγια: «Σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κρήτη, στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη μπροστά σε έναν άνδρα σπουδαίο, που ξεκινάει το τελευταίο του ταξίδι. Οπως πάντα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του». Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επικεντρωθεί στην πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισε αειθαλή και παράδειγμα για όλους. Οπως είπε, αυτή ήταν «να λέμε την αλήθεια και να μην κολακεύουμε τον λαό. Να σεβόμαστε τη δημοκρατία και τους κανόνες της. Και ειδικά το Κοινοβούλιο, το οποίο τόσο πολύ αγάπησες. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι τον διχασμό. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Απλές κουβέντες που ενσταλάχτηκαν μέσα σου στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής, μιας ζωής πολυκύμαντης και συναρπαστικής».

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΙ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΙ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τέσσερις παρακαταθήκες που αφήνει στη χώρα και στην πολιτική ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε τον εκλιπόντα υπέρμαχο και στήριγμα της δημοκρατίας, εξήρε τη αφοσίωσή του στην υπεράσπιση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, την επιμονή του στην υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας και τους αγώνες του για ομοψυχία και ενότητα. «Οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τείχη, αλλά εκείνος που στήνει γέφυρες» τόνισε.

Τη στήριξη που με πάθος έδειξε στην υπόθεση της Κύπρου ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός ανέδειξε στον δικό του επικήδειο λόγο ο πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Οπως επεσήμανε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε άριστη γνώση όλων των κρίσιμων πτυχών του Κυπριακού και οι σχέσεις του με όλους τους προέδρους της Κύπρου υπήρξαν εξαίρετες. Σημείωσε δε πως πολιτεύθηκε πιο μπροστά από την εποχή του και αυτό δεν του αναγνωρίσθηκε. «Τα παιδιά σου θα τηρήσουν τη βαριά παρακαταθήκη που τους άφησες» είπε κλείνοντας τον δικό του αποχαιρετισμό.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ. Η Κρήτη λέει το δικό της αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σήμερα στις 5 μ.μ., οπότε και είναι προγραμματισμένη η ταφή του στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ στα Χανιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και χθες στο μικρό κοιμητήριο που διάλεξε για την τελευταία του κατοικία ο πατέρας του. Οποιος θέλει να ξέρει αληθινά ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τη μόνιμη κατοικία του» σημείωσε, ενώ συπλήρωσε: «Είναι ένα μικρό αγροτικό νεκροταφείο στον Αργουλιδέ Χανίων. Πέντε κυπαρίσσια, λίγα λουλούδια κι ένα πέτρινο εκκλησάκι.Ούτε μνήμα μαρμάρινο ούτε, βέβαια, καμία πολυτέλεια. Ενας ανυποψίαστος περαστικός δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι ένας σπουδαίος άνδρας κείτεται εκεί».