Καλοκαιράκι, θάλασσα, παραλία και παιχνίδι στην ωραιότερη χώρα του κόσμου, την Ελλάδα. Τι πιο ωραίο να σκεφτεί κανείς τώρα που μπαίνει αυτή η εποχή του χρόνου.
Ολα αυτά όμως επιβάλλεται να γίνονται με τη μέγιστη ασφάλεια και ιδιαίτερα στην εποχή της ενημέρωσης κάθε στιγμή δεν νοείται να μη γνωρίζει κάποιος πού κολυμπάει και αν το κάνει με ασφάλεια.
Ενα μεγάλο κενό που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα έρχεται να καλύψει το SafeWaterSports, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 με βασικούς στόχους την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών (ελλήνων όσο και ξένων επισκεπτών) για τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων.
Το πρόγραμμα στηρίζουν εθελοντικά δεκάδες ολυμπιονίκες μας (Κακλαμανάκης, Γιαννιώτης, Χρ. Αφρουδάκης και πολλοί άλλοι) που ασχολούνται με το υγρό στοιχείο.
Σε συνεργασία μάλιστα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία πιστοποίησης TÜV AUSTRIA HELLAS δημιουργήθηκε από κοινού ένα ιδιωτικό πρωτόκολλο Ελέγχου Συμμόρφωσης και Σήματος Ποιότητας Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ) για την ασφάλεια.
Ο στόχος του ιδιωτικού πρωτοκόλλου είναι να αποτελέσει το πρώτο και πλέον εξειδικευμένο Ελληνικό Ιδιωτικό Σχήμα Ελέγχου Συμμόρφωσης για τη σήμανση και την προβολή των εγκεκριμένων και συμμορφούμενων με τις σχετικές απαιτήσεις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Το πρότυπο αυτό (κάτι σαν το ISO) αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία, η εφαρμογή του οποίου στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ ξεκίνησε στις αρχές του 2017, η δε επιτυχία του θα καταστήσει τη χώρα μας παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.
«Στόχος του SafeWaterSports είναι να κάνουμε τις ελληνικές θάλασσες υπόδειγμα ασφάλειας και οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους δραστηριοποιούμαστε έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του έργου της Πολιτείας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την εκπαίδευση των παιδιών και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ και γενικότερα τις δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα και το νερό» τονίζει ο πρόεδρος του οργανισμού Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο οποίος είχε τη δύναμη ψυχής να μη θρηνήσει βουβά τον χαμό του 10χρονου γιου του Μιχαήλ (το καλοκαίρι του 2014 στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, από χτύπημα στο κεφάλι από προπέλα του σκάφους που έκανε θαλάσσια σπορ) αλλά έναν χρόνο μετά να ιδρύσει αυτόν τον οργανισμό.
Εχοντας πλέον άμεση συνεργασία με το Λιμενικό και το κράτος, χαρτογραφώντας από κοινού χιλιάδες παραλίες, ενώ κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://safewatersports.gr/) αλλά και την πρωτότυπη εφαρμογή για τα κινητά.