Ο ένας, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, θεωρείται από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών. Εχει κατακτήσει τα πάντα, πλην του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ηλικία του, 39 ετών, δεν του αφήνει μεγάλα περιθώρια για πολλές προσπάθειες στο μέλλον.

Ο άλλος, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, στην οποία ανήκει και ο Μπουφόν. Αυτός πράγματι κατέκτησε τα πάντα ως αθλητής, ενώ στη 18μηνη προπονητική του καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης πρόλαβε να σηκώσει τα τρόπαια του πρωταθλητή Ισπανίας και του Τσάμπιονς Λιγκ. Τι απομένει; Να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα οδηγήσει την ομάδα του στην υπεράσπιση του τίτλου της, στην εποχή του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μπουφόν και Ζιντάν θα βρεθούν αύριο αντιμέτωποι στο Κάρντιφ, με τις ομάδες τους Γιουβέντους και Ρεάλ, στη διεκδίκηση του σημαντικότερου ευρωπαϊκού τροπαίου.

«ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ». Η πορεία του Μπουφόν στο ποδόσφαιρο ίσως ήταν διαφορετική αν δεν υπήρχε ο Ζιζού. Η μεταγραφή του τελευταίου από τη Γιουβέντους στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2001 για το ποσό-ρεκόρ των 77,5 εκατ. ευρώ χρηματοδότησε λίγες ημέρες αργότερα τη μεταγραφή του ιταλού πορτιέρο από την Πάρμα στη Γηραιά Κυρία.

Ενας από τους ποδοσφαιριστές που υπήρξε σημαία της Γιούβε και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των ομάδων των Μπιανκονέρι του Ζιζού και του Μπουφόν και αγωνίστηκε στον τελευταίο νικηφόρο τελικό της Γηραιάς Κυρίας στο Τσάμπιονς Λιγκ, το 1996, ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πώς νιώθει ο 39χρονος τερματοφύλακας: «Ο Μπουφόν έχει τρελαθεί περιμένοντας το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν μπορεί (να περιμένει) άλλο. Ανυπομονεί να σηκώσει το τρόπαιο στον Παράδεισο. Θα είναι σίγουρα ένας από τους πρωταγωνιστές».

Για τον Ζιντάν λέει πως όσο έπαιζε στη Γιουβέντους «πάντοτε προσπαθούσε να βοηθά τους συμπαίκτες του παρά τη σπουδαία τεχνική και την κλάση του. Δεν περίμενα απ’ αυτόν να γίνει προπονητής, αλλά ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του είναι πως ξέρει να διαβάζει τα παιχνίδια. Γι’ αυτό παίρνει πάντοτε τις κατάλληλες αποφάσεις και έχει κατακτήσει τα πάντα μέχρι τώρα».

Ο Ζιντάν ανήκει στην περίφημη κλάση του ’97. Από εκείνη την ομάδα της Γιουβέντους, η οποία είχε προπονητή τον Μαρσέλο Λίπι, αναδείχθηκαν μερικοί από τους καλύτερους σημερινούς προπονητές όπως ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο Αντόνιο Κόντε, ο Φιλίπο Ιντζάγκι και βεβαίως ο Ζιζού. Κατά τον Λίπι, ο Ντεσάν ήταν ένας μικρός προπονητής στον αγωνιστικό χώρο και η εξέλιξή του ήταν η αναμενόμενη. Από τον Ζιζού ωστόσο δεν περίμενε ότι θα γίνει ποτέ προπονητής.

Αλλωστε, πολλοί στην Ισπανία, παρά τα επιτεύγματά του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), συνεχίζουν να μην του αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του μεγάλου προπονητή.

Η μεγάλη του ευκαιρία λοιπόν για να εμπεδωθεί η φήμη του μεταξύ των κορυφαίων των πάγκων είναι αύριο στο Κάρντιφ. Αν του το επιτρέψει ο Μπουφόν θα γράψει Ιστορία.

Ο Ζιζού πάντως από τη φάση των 16 είχε εκφράσει την επιθυμία να μη βρεθεί αντίπαλος της Γιούβε και δικαιώθηκε από την πορεία της Γηραιάς Κυρίας. Σε δηλώσεις του στο uefa.com έπλεξε το εγκώμιο του Μπουφόν, χαρακτηρίζοντάς τον «γεννημένο ηγέτη».

Η τελευταία συνάντηση