Σε χρόνια όχι πολύ μακρινά, κατά τα οποία η Εθνική ποδοσφαίρου ήταν κραταιά και σχεδόν ανίκητη, υπήρξε μια έδρα στην οποία η Γαλανόλευκη έπεσε και μάλιστα σχεδόν αμαχητί. Επί των ημερών τού μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης με την Πορτογαλία Φερνάντο Σάντος, η Ελλάδα –λίγο προτού προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας –υπέστη μια ταπεινωτική ήττα (3-1) από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στη Ζένιτσα. Προερχόταν από ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί έξι αγώνων, ενώ ακολούθησαν άλλες οκτώ αναμετρήσεις δίχως ήττα. Ουδόλως τυχαίο είναι το γεγονός πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας προτιμά να χρησιμοποιεί ως έδρα το μικρό (χωρητικότητας μόλις 15.000 θεατών) αλλά «καυτό» Μπίλινο Πόλιε από μεγαλύτερα στάδια που υπάρχουν στο Σαράγεβο.

Κάθε άλλο παρά φιλόξενο θα είναι για τους ποδοσφαιριστές της Ελλάδας το ποδοσφαιρικό κλουβί της Ζένιτσα την ερχόμενη Παρασκευή. Ηδη τα εισιτήρια της αναμέτρησης εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ «κόλαση» είχε προαναγγείλει και ο κορυφαίος βόσνιος ποδοσφαιριστής και φυσικός ηγέτης της ομάδας Εντιν Ντζέκο λίγη ώρα μετά το φινάλε του επεισοδιακού αγώνα των δύο ομάδων τον περασμένο Νοέμβριο στο Γ. Καραϊσκάκης που έληξε 1-1. «Δεν άξιζαν τον βαθμό, έπρεπε να χάσουν με 4-0. Τους ευχαριστώ για τη μη φιλοξενία και ανυπομονώ να τους δω στη Ζένιτσα. Θα τα πούμε εκεί» τόνισε ο στράικερ της Ρόμα, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην επικράτηση επί της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2013. Δεδομένης της υπάρχουσας βαθμολογικής κατάστασης (Βέλγιο 13, Ελλάδα 11, Βοσνία 10, Κύπρος 4, Εσθονία 4, Γιβραλτάρ 0), η αναμέτρηση έχει χαρακτήρα τελικού και για τις δυο ομάδες, καθώς όποιος χάσει χάνεται.

Το ευτύχημα για την ελληνική ομάδα είναι πως ευνοείται (και) σε περίπτωση ισοπαλίας, σε αντίθεση με τους Βοσνίους που καίγονται μόνο για τη νίκη. Ούτως ή άλλως, λόγω των επεισοδίων που έγιναν στο ματς του α’ γύρου στις εξέδρες μεταξύ ελλήνων και βόσνιων οπαδών, το παιχνίδι θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας για την UEFA.

Ο Μίχαελ Σκίμπε προβληματίζεται διότι στη μεγαλύτερη μέρα του πολέμου δεν θα έχει στη διάθεσή του τέσσερα βασικά στελέχη της μεσοαμυντικής λειτουργίας, καθώς οι Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Σάμαρης, Γιώργος Τζαβέλλας και Παναγιώτης Ταχτσίδης είναι τιμωρημένοι. Με δεδομένο ότι οι τρεις τελευταίοι είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική ενδεκάδα που παρέταξε ο γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός στην εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) με το Βέλγιο τον περασμένο Μάρτιο, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο διογκώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί στον μηνίσκο ο… νεοσύλλεκτος στην Εθνική Ζέκα, ο οποίος πάντως θα σφίξει τα δόντια. Παρ’ όλα αυτά, ο χερ Σκίμπε δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει την αγωνιστική φιλοσοφία και τη στρατηγική των τελευταίων μηνών. Τουτέστιν θα στηριχτεί στο top class αμυντικό δίδυμο των Παπασταθόπουλου – Μανωλά, στην εμπειρία του Τοροσίδη, του Τζιόλη και του Μανιάτη, στον πλουραλισμό του Φορτούνη και του Μάνταλου, στην εκτελεστική δεινότητα του Μήτρογλου αλλά και στο φρέσκο αίμα: τους πρωτάρηδες Λυκογιάννη, Τ. Δώνη, Ρέτσο, Κουτρουμπή, Κουρμπέλη, Γιαννιώτη και Σιώπη