Γίνεται ακόμη και αυτό: να εξανεμιστεί μέσα σε σαράντα ημέρες μια δημοσκοπική διαφορά 18 μονάδων κι αυτό που φαινόταν περίπατος για την Τερίζα Μέι να μοιάζει πλέον με εφιάλτη. Η τελευταία από τις αυτές τις δημοσκοπήσεις είναι τόσο κακή για τη βρετανίδα πρωθυπουργό ώστε χαρακτηρίστηκε «σοκαριστική» από τους «Τάιμς». Και λέει ότι οι Συντηρητικοί είναι πιθανό να χάσουν την πλειοψηφία στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης και η Μέι να στερηθεί την «καθαρή εντολή» που ζητούσε από τους βρετανούς ψηφοφόρους ενόψει του γολγοθά των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρώπη.
Σήμερα οι Τόρις διαθέτουν μια πλειοψηφία 17 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου YouGov, όμως, το κυβερνών κόμμα θα χάσει έως 20 έδρες στη νέα Βουλή κατακτώντας μόλις 310 έδρες από τις 650. Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν εκτιμάται ότι θα κατακτήσουν 257 έδρες, 25 περισσότερες από αυτές που έχουν τώρα, ενώ το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας το Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να κερδίσουν συνολικά 83 έδρες.
Πώς θα μπορούσε να μεταφραστεί αυτός ο εκλογικός χάρτης πολιτικά; Το ένα σενάριο θα ήταν η απερχόμενη πρωθυπουργός να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Για την εκπλήρωση αυτού του σεναρίου, ωστόσο, υπάρχει μια προϋπόθεση: να μην παραιτηθεί η Μέι σε περίπτωση που φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα για το κόμμα της στις κάλπες. Η ίδια ρωτήθηκε χθες σχετικά αλλά απέφυγε να απαντήσει. «Μόνο μια δημοσκόπηση μετράει και αυτή θα διεξαχθεί στις 8 Ιουνίου» είπε για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά αυτή τη δημοσκόπηση, ο λαός έχει μια πολύ σαφή επιλογή. Αυτή η επιλογή είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ποιος θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ποιος έχει σχέδιο για να το κάνει αυτό και την αποφασιστικότητα να πετύχει την καλύτερη συμφωνία».
Το εκλογικό σώμα πάντως δείχνει να μην ανταποκρίνεται πια στο σύνθημα «Brexit σημαίνει Brexit» και το αφήγημα των «κακών Ευρωπαίων» τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσει ένας θαρραλέος Αγγλος. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η Τερίζα Μέι πρόσθεσε απλώς άλλο ένα λιθαράκι σε μια ομολογουμένως κακή προεκλογική εκστρατεία, αποκορύφωμα της οποίας ήταν ο λεγόμενος «φόρος άνοιας», δηλαδή η υπόσχεσή της ότι θα αυξήσει τις κοινωνικές εισφορές για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Μένει να φανεί εάν η καμπάνια της θα αποδειχθεί και καταστροφική. Η αδυναμία της στρατηγικής της, πάντως, αποτυπώθηκε και στο ντιμπέιτ όπου ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναγνωρίστηκε ως αδιαμφισβήτητος νικητής.
Η αναγνώριση αυτή αλλά και η ψαλίδα που κλείνει κάνουν τον ηγέτη των Εργατικών να αισιοδοξεί –δεν έχει πάψει να υπενθυμίζει εξάλλου ότι όταν διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματός του τα γραφεία στοιχημάτων τού έδιναν μία στις 200 πιθανότητες να κερδίσει την κούρσα. Και αντίθετα από την Τερίζα Μέι που αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις, εκείνος δέχθηκε να συμμετάσχει σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ με επτά ηγέτες ελπίζοντας ότι θα κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες την καλή συγκυρία. Από το ντιμπέιτ απουσίαζε η βασική του αντίπαλος, γεγονός που έδωσε το δικαίωμα στον Κόρμπιν να την κατηγορήσει για αδυναμία.

«Πιο αποτελεσματικό το να βγαίνεις έξω»

«Τα ντιμπέιτ όπου οι πολιτικοί μαλώνουν μεταξύ τους δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στη διαδικασία της συλλογής ψήφων. Νομίζω ότι είναι πιο αποτελεσματικό να βγαίνεις έξω, να συναντάς ψηφοφόρους και να συζητάς μαζί τους».

Η Τερίζα Μέι για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στο χθεσινό ντιμπέιτ στο Κέιμπριτζ