Ετοιμος να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος φέρεται ότι είναι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που θα υπονομεύσει την ιστορική συμφωνία που έχουν υπογράψει σχεδόν 200 χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται ότι επεξεργάζεται πλέον τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποδέσμευσης από τη συμφωνία, ενώ ο Τραμπ σχολίασε χθες στο twitter ότι θα λάβει την τελική του απόφαση σε λίγες ημέρες. Οι φήμες για την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή την τόσο σημαντική διεθνή συμφωνία έρχονται λίγες ημέρες μετά την άρνησή του να εκφράσει υποστήριξη προς τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στη συνάντηση με τους ηγέτες του G7.
Η Ουάσιγκτον μελετά το ενδεχόμενο να αποσυρθεί πλήρως από τη συμφωνία του Παρισιού –που θα απαιτήσει περίπου τρία χρόνια –ή από την ευρύτερη συνθήκη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα χρειαζόταν λιγότερο χρόνο, αλλά θα ήταν πιο ακραία επιλογή. Εάν τελικά η αμερικανική κυβέρνηση αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, για την οποία οι διαπραγματεύσεις και η επικύρωση έγινε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ, μαζί με τη Συρία και τη Νικαράγουα, θα είναι οι χώρες που αρνούνται να την υπογράψουν. Η δέσμευση της Ουάσιγκτον είναι να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα από 28% σε 26% έως το 2025.
Η συμφωνία του Παρισιού υποχρεώνει όλες τις συμμετέχουσες χώρες να καταρτίσουν λεπτομερή σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με απώτερο στόχο η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί σαφώς κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Τραμπ επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, χαρακτήρισε απάτη τις επιστημονικές μελέτες για την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Μάλιστα, έχει πει ότι «ο όρος υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργήθηκε από τους Κινέζους για να κάνουν μη ανταγωνιστική την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή».
Η αμερικανική απόφαση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση των χωρών – ρυπαντών ότι θα περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνονται για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, την ξηρασία και τη συχνότερη εμφάνιση σφοδρών καταιγίδων.
Αυτές τις ημέρες, ομάδα στην οποία μετέχει και ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Σκοτ Προύιτ εξετάζει κάποιες λεπτομέρειες της αποχώρησης. Πάντως, εσωτερικά η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται διχασμένη επί του θέματος, με τον Προύιτ και τον ακροδεξιό σύμβουλο του Τραμπ Στιβ Μπάνον να τάσσονται υπέρ της αποχώρησης. Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης επηρέασε και επιστολή που υπέγραψαν 22 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, που ζητούσαν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη.
Οι ΗΠΑ είναι δεύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα. Ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ακόμη και αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ. Πηγή είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ινδία άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα τηρήσει τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βloomberg, η Κίνα και η ΕΕ αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση για το θέμα της συμφωνίας του Παρισιού.