Πράξη την απειλή του για το κλίμα έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας και επισήμως αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ο Τραμπ σημείωσε ότι τηρεί «την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των αμερικανών εργαζομένων. «Φεύγουμε. Αλλά θα ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε και θα δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα είναι δίκαιη» τόνισε.
Ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου έχει υπερβολικό κόστος για τις ΗΠΑ.
Για τον λόγο αυτό, ισχυρίστηκε ότι θα επιδιώξει να πετύχει «καλύτερη συμφωνία».
Η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την εφαρμογή όλων των «μη δεσμευτικών» στοιχείων της συμφωνίας «από σήμερα».
Η κυβέρνηση Τραμπ, ισχυρίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος, θα εξακολουθήσει να είναι «η πιο καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική χώρα στον πλανήτη». Και πρόσθεσε: «Θα έχουμε τον πιο καθαρό αέρα, θα έχουμε το πιο καθαρό νερό».
«Το Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα αποτελεί απάτη»!
«Με εξέλεξαν για να αντιπροσωπεύσω τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «εισβολή στην κυριαρχία» των ΗΠΑ.
Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι το Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα αποτελεί απάτη που έχει στόχο να πάρει χρήματα από τις ΗΠΑ.
Η απόσυρση φέρνει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού.
Θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα. Υπάρχει εξάλλου ο φόβος ότι η κίνηση της Ουάσιγκτον θα ανοίξει τον δρόμο για αποχώρηση κι άλλων χωρών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 0,6 βαθμούς.
ΟΗΕ: Μεγάλη απογοήτευση
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, προκαλεί «μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντεζάρικ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών – μαζί με άλλες χώρες – θα συνεχίσουν με όραμα και υπευθυνότητα να εργάζονται για την χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία στον 21ο αιώνα», είπε ο Ντεζάρικ.
Και πρόσθεσε πως είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα, και ότι ο Γκουτέρες προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε «να χτιστεί το βιώσιμο μέλλον από το οποίο εξαρτώνται τα εγγόνια μας».
Γιούνκερ: Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη
«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Για «λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ με tweet του ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Αντιδράσεις υπήρξαν τόσο από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όσο και από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, είπε ότι «εάν ο Τραμπ δεν ηγηθεί, τότε θα ηγηθεί ο αμερικανικός λαός».