«Εγκλωβισμένοι στη Σάμο», το δεύτερο κατά σειρά ντοκιμαντέρ 360 μοιρών, που δημιουργήθηκε από το SolidarityNow σε συνεργασία με το βραβευμένο φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη καταγράφει και αποτυπώνει τις συνθήκες στον προσφυγικό καταυλισμό της Σάμου.
Η κάμερα βρίσκεται στα χέρια του Νατζίμ, πρόσφυγα από το Ιράκ που διαμένει στον καταυλισμό, και εκείνος μας ξεναγεί στη δύσκολη καθημερινότητα της ζωής του, μας συστήνει τη γυναίκα του Σίμα και τα πέντε παιδιά τους.
Τα μέλη της οικογένειας του Νατζίμ είναι κι αυτά ανάμεσα στους περίπου 1.500 πρόσφυγες που φιλοξενούνται εδώ και μήνες –κάποιοι ξεπερνούν τους δέκα μήνες- στον καταυλισμό. Έναν καταυλισμό που είχε αρχικά σχεδιαστεί για να προσφέρει κατάλυμα σε περίπου 700 ανθρώπους.
Ο ήρωας του ντοκιμαντέρ, κρατώντας την κάμερα στα χέρια, μας παρουσιάζει τις αντιφάσεις της ζωής του σήμερα: τη σκληρή και συχνά βίαιη καθημερινότητα που βιώνει μέσα στον καταυλισμό, σε αντιδιαστολή με την ελευθερία και την ομορφιά μιας εκδρομής στη θάλασσα μαζί με την οικογένειά του. Και μας διηγείται το παρελθόν στο Ιράκ, το παρόν στη Σάμο και τα όνειρά του για ένα ασφαλές μέλλον στην Ελλάδα, όπου έχει βρεθεί και ζήσει στο παρελθόν.
Ο Νατζίμ είναι αισιόδοξος. Η αγάπη του για την οικογένειά του απαθανατίζεται στο ντοκιμαντέρ του SolidarityNow κι αυτή αποτελεί τη δύναμή του για το μέλλον. Άλλωστε τα έχουν σχεδόν καταφέρει. Είναι όλοι τους καλά και είναι μαζί. Τώρα ανυπομονεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που θα του δώσουν τη δυνατότητα να φύγει από τον καταυλισμό και να ζήσει με την οικογένειά του σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.
Μετά το 1ο ντοκιμαντέρ «Εγκλωβισμένοι στη Χίο», το SolidarityNow συνεχίζει με την παραγωγή του δεύτερου βίντεο. Στόχος της σειράς ντοκιμαντέρ είναι η αποτύπωση της κατάστασης και των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαβιούν πρόσφυγες στους καταυλισμούς υποδοχής τους, υπογραμμίζοντας το αίτημα για το κλείσιμο των καταυλισμών και την ασφαλή μεταφορών των πληθυσμών σε ανεξάρτητες δομές στέγασης στην ενδοχώρα.