Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για τις αγορές, που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε τρεις διαφορετικές εξελίξεις, ικανές να προκαλέσουν νέα αναταραχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Πρόκειται για τις εντάσεις που καταγράφονται στη Μέση Ανατολή λόγω της διένεξης μεταξύ του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι χώρες αυτές πήραν την απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ βάζοντας φωτιά στην περιοχή. Επίσης, οι αγορές περιμένουν τις εξελίξεις από την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ενώπιον του Κογκρέσου στις 8 Ιουνίου με θέμα τις συζητήσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις υποψίες παρέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2016. Επιπλέον, όλοι περιμένουν τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημερομηνία στη Βρετανία, η οποία δέχτηκε νέο τρομοκρατικό πλήγμα λίγες μόνο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Τους κινδύνους αυτούς αναλύει το Bloomberg, αναφέροντας ότι έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες που υπάρχουν στις αγορές για την ένταση που έχει αυξηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Βραζιλία, η οποία συγκλονίζεται από πολιτικό σκάνδαλο που αφορά τον πρόεδρο Μισέλ Τεμέρ –κατηγορείται για εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει νέες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών και έχουν κάνει ασανσέρ τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αφού αρχικά χθες αυξήθηκαν πάνω από τα 50 δολάρια, στη συνέχεια υποχώρησαν στα 47 δολάρια στις ΗΠΑ και στα 40 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο. Επίσης έχουν οδηγήσει σε νέα αύξηση την τιμή του χρυσού στα 1.283 δολάρια η ουγκιά, με πρόβλεψη να φτάσει ακόμη και τα 1.400 δολάρια. Την ίδια στιγμή τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην ισοτιμία της στερλίνας, λόγω των εκλογών στη Βρετανία, ενώ το ευρώ παραμένει ενισχυμένο στα 1,1249 δολάρια.

Οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις σε κάποιο από αυτά τα πέντε ανοικτά μέτωπα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις διεθνείς αγορές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και την Ασία.