Αρχισε από το πρωί σήμερα η μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους 18.000 αποφοίτους των ΕΠΑΛ της χώρας που διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά, ενώ αύριο ξεκινά ο εξεταστικός μαραθώνιος με το ίδιο μάθημα και για τον κύριο όγκο των υποψηφίων, τους περίπου 85.000 υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια.
Ο συνολικός αριθμός των φετινών υποψηφίων ανέρχεται σε 104.965 νέους (περίπου 1.600 περισσότεροι από πέρυσι,) οι οποίοι διαγωνίζονται για 70.726 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Οι σχολές αιχμής των ΑΕΙ θα ανοίξουν φέτος τις πόρτες τους με μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς ο αριθμός εισακτέων σε αυτές έχει περικοπεί ελαφρά.
Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν έως τις 21 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και έως τις 19 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από 22 έως 30 Ιουνίου και οι πρακτικές δοκιμασίες μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου. Οι βαθμοί στα βασικά μαθήματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου και τον Ιούλιο θα συμπληρωθούν τα Μηχανογραφικά Δελτία. Οι βάσεις αναμένεται να εκδοθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08.30, αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να ξεχάσουν το Δελτίο Εξεταζομένου, την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο (παρότι βάσει νέας οδηγίας αρκεί το Δελτίο), δύο στυλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα. Το μολύβι γενικώς δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες.

Οποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του και ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό. Αντιθέτως, στην αίθουσα απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης η λήψης πληροφοριών η επικοινωνίας. Η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού. Το ίδιο θα συμβεί και σε περίπτωση που υποψήφιος αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι το υπουργείο έχει εξασφαλίσει πλήρως το αδιάβλητο του συστήματος και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους που, όπως είπε, δίνουν έναν σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό για τη ζωή τους αγώνα. «Οταν η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, προτρέπω τους νέους μας να επιλέξουν τις σπουδές που πραγματικά θέλουν, γιατί για να πετύχεις στη ζωή πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς» κατέληξε.
ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ. Για όσους αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία τον Σεπτέμβριο, καθώς το υπουργείο Παιδείας που αρχικά μελετούσε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, τελικά δεν τις έκοψε αλλά αυστηροποίησε πολύ τη διαδικασία συμμετοχής.
Ετσι, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου εξαιτίας είτε σοβαρού λόγου υγείας είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή δεύτερου βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των εξετάσεων.
Πρέπει πάντως να λάβουν υπόψη ότι θα εξεταστούν υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή και όχι μόνο σε όποιο απουσίασαν και ότι τους αναλογεί ποσοστό 0,5% του αριθμού εισακτέων. Επίσης, προϋπόθεση για την εισαγωγή είναι να λάβουν βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντος των Πανελλαδικών Εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου της αντίστοιχης κατηγορίας.