Σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 40%, υποχώρησε ηεισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών τον Απρίλιo, ενώ το νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από το 2018 περιγράφει υπουργική απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τις εισφορές του μήνα Απριλίου εισπράχθηκαν μόνο 95 εκατ. ευρώ, έναντι βεβαιωμένων εσόδων περίπου 250 εκατ. ευρώ.Τον Μάρτιο εισπράχθηκαν 177 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 70%), τον Φεβρουάριο 108 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 43%) και τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 227 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 90%).

Στο μεταξύ η καθιέρωση από το 2018 νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών θα φέρει αυξήσεις για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι εισφορές θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές που έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών ανατρέπεται ο νόμος Κατρούγκαλου και τα ασφάλιστρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες θα είναι αυξημένα έως και κατά 11,95%, ενώ για τους επιστήμονες η αύξηση ενδέχεται να φθάνει και το 22,95%. Και αυτό, εφόσον υπολογιστεί η έκπτωση της τάξης του 15% στο τελικό ποσό εισοδήματος, βάσει του οποίου θα γίνουν οι νέοι υπολογισμοί. Μετά το 2018 η έκπτωση αυτή καταργείται και από το 2019 οι εισφορές εκτοξεύονται σε υψηλότερα επίπεδα!

Η νέα βάση υπολογισμού. Στην υπουργική απόφαση τονίζεται ότι από 1-1-18 επαναπροσδιορίζεται η βάση υπολογισμού των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εφεξής η βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότητα ή την ιδιότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση μαζί με τις καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού των εισφορών. Μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση της βάσης υπολογισμού όπως ανωτέρω περιγράφεται για κάθε έτος διά του δώδεκα. Για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.

Στην υπουργική απόφαση τονίζεται ότι αν η προσδιοριζόμενη βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών είναι μικρότερη του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586 ευρώ μεικτές μηνιαίες αποδοχές, καθώς και στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών ή υποχρεωτικής ασφάλισης λόγω ιδιότητας χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, ως μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται το ύψος τού κατά τα ανωτέρω κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.