Σχέδιο για νέες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην επέκταση του τουριστικού συγκροτήματος Costa Navarino στη Μεσσηνία θέτει σε άμεση εφαρμογή η ιδιοκτήτρια ΤΕΜΕΣ ΑΕ.

Στόχος της διοίκησης της ΤΕΜΕΣ είναι η κατασκευή δύο νέων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, για τις οποίες οι εργασίες δρομολογούνται τη φετινή περίοδο. Οι νέες επενδύσεις θα έχουν συνολικό ύψος 250 εκατ. ευρώ.

Στα νέα επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν λάβει ήδη τις σχετικές εγκρίσεις της Πολεοδομίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος, περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός καινούργιου ξενοδοχείου 5 αστέρων στο τουριστικό συγκρότημα Navarino Waterfront. Η δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα προβλέπεται να ανεγερθεί στο Navarino Bay.

Η νέα πολυτελής μονάδα που πρόκειται να ανεγερθεί στο Navarino Waterfront και συγκεκριμένα στον οικισμό της Κάτω Γιάλοβας θα αναπτυχθεί σε συνολική έκταση 124,1 στρεμμάτων. Το εμβαδόν δόμησης των κτιρίων πρόκειται να ανέλθει σε 32.262 τ.μ., έναντι επιτρεπόμενου μεγέθους 53.641 τ.μ. Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 768 οχημάτων.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η ΤΕΜΕΣ AE έχει επενδύσει συνολικά στο τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino 580 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του επενδυτικού προγράμματος στην πλήρη ανάπτυξή του θα ξεπεράσει το 1,2 δισ.

Ηδη, σήμερα στο Costa Navarino την περίοδο αιχμής της λειτουργίας του απασχολούνται περίπου 1.200 εργαζόμενοι. Οταν ολοκληρωθεί η επένδυση, αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 3.300. Στόχος της ΤΕΜΕΣ είναι σταδιακά το τουριστικό συγκρότημα της Μεσσηνίας να έχει 12μηνη λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι στο Νavarino Dunes (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Ρωμανού), που απλώνεται σε έκταση 1.300 στρεμμάτων, λειτουργούν ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, γήπεδο γκολφ 18 οπών, συνεδριακό κέντρο, spa, χώροι εστίασης, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, κέντρα για παιδιά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα χώρων γαστρονομίας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Επίσης, στο Navarino Bay (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου) που καλύπτει 1.400 στρέμματα λειτουργεί το δεύτερο γήπεδο γκολφ 18 οπών.

Από σχετικές έρευνες προκύπτει ότι η συνολική οικονομική επίδραση της λειτουργίας του Costa Νavarino στη χώρα, από το ξεκίνημα των εργασιών κατασκευής του μέχρι σήμερα, υπερβαίναι το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται μέσα στο Costa Navarino εκτός συγκροτήματος δαπανάται το ποσό των 1,65 ευρώ.

Μόνο για το 2016, υπολογίζεται ότι τα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία ανήλθαν σε 17,5 εκατ. ευρώ. Εκτός αυτού, η δευτερογενής επίδραση των εσόδων στην τοπική οικονομία αποτιμάται σε επιπλέον 28,8 εκατ.