Στόχο οι νέες χρηματοδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση έως το 2020, από 2 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2016, θέτει η Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου παρουσιάζοντας το στρατηγικό του σχέδιο του Ομίλου έως το 2020 με την επωνυμία Agenda 2020, τονίζοντας ότι στα σχέδια της τράπεζας είναι να χρηματοδοτήσει δυναμικά την ελληνική οικονομία με σημείο αιχμής τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν μεγάλο μέρος του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Στο στρατηγικό σχέδιο Agenda 2020 που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνονται οι ακόλουθες προτεραιότητες:

n Η μείωση των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα.

n Η δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα.

n Η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης.

n Η αποκατάσταση της αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές.

Παράλληλα, με στόχο τη μείωση των κινδύνων ισολογισμού, αποφασίστηκε ο διαχωρισμός του Ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες:

Ο πρώτος, που ονομάζεται Τράπεζα Πειραιώς, έχει σταθμισμένο ενεργητικό 28,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει το υγιές κομμάτι της εμπορικής και επενδυτικής στρατηγικής, της λιανικής τραπεζικής και της διαχείρισης περιουσίας.

Ο δεύτερος πυλώνας, που ονομάζεται Piraeus Legacy Unit, έχει σταθμισμένο ενεργητικό 24,7 δισ. ευρώ και μέσα σε αυτό εντάσσονται οι διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας, αλλά και άλλες δραστηριότητες του Ομίλου, καθώς και η μονάδα ανάκτησης δανείων.