Οι μεσήλικες που πίνουν καθημερινά ένα ή δύο οινοπνευματώδη ποτά έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντική έκπτωση των νοητικών δεξιοτήτων τους στα 70 τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το University College του Λονδίνου (UCL) παρακολούθησαν επί τρεις δεκαετίες 550 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μέση ηλικία τα 43 έτη.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής και έκαναν τεστ νοητικών δεξιοτήτων και εξετάσεις εγκεφάλου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμα και όσοι έπιναν μόλις ένα ποτό την ημέρα είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν στα 73 τους σημαντική συρρίκνωση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους – μία δομή που σχετίζεται με τη μνήμη και την πλοήγηση στο χώρο.
Η συρρίκνωση του ιπποκάμπου θεωρείται ως πρώιμη ένδειξη νόσου Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η βλάβη του εγκεφάλου από το αλκοόλ είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο το χειρότερο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έπιναν αλκοόλ, όσοι κατανάλωναν 1-2 ποτά την ημέρα (μέτρια κατανάλωση αλκοόλ) είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν με το πέρασμα του χρόνου συρρίκνωση στον ιππόκαμπο, γράφουν οι ερευνητές στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).
Αντίστοιχα, όσοι ξεπερνούσαν τα 30 ποτά την εβδομάδα (υψηλή κατανάλωση αλκοόλ) είχαν σχεδόν εξαπλάσιο κίνδυνο.
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίσθηκε επίσης με μείωση κατά 17% της λεκτικής ευχέρειας των εθελοντών, η οποία ελέγχθηκε με βάση τον αριθμό των λέξεων που αρχίζουν από ένα συγκεκριμένο γράμμα τον οποίο μπορούσαν να σκεφτούν μέσα σε 1 λεπτό.
Αντίστοιχα, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίσθηκε με βλάβες και στην λευκή ουσία του εγκεφάλου, οι οποίες άρχιζαν να γίνονται εμφανείς από την κατανάλωση περισσότερων από 2 ποτών την ημέρα.