Ένα αυγό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη που δεν τρέφονται καλά να αποκτήσουν υγιές ύψος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Ισημερινό.

Όπως έδειξε, με όποιον τρόπο κι αν μαγειρευτούν, τα αυγά διεγείρουν την σωματική ανάπτυξη και ενδέχεται να αποτελούν έναν φθηνό τρόπο πρόληψης του χαμηλού σωματικού ύψους.

Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής έχουν ζωτική σημασία για την ανάπτυξη του οργανισμού και αν το ύψος παραμείνει χαμηλότερο από τα φυσιολογικά όρια, είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμο, λένε οι ειδικοί.

Συχνή αιτία χαμηλού σωματικού ύψους είναι η φτωχή διατροφή, καθώς και λοιμώξεις και νοσήματα της παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 155 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι πολύ κοντά για την ηλικία τους. Αν και τα περισσότερα ζουν σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, πολλά κρούσματα αναφέρονται και στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και άλλα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα θέλησαν να εξετάσουν εάν θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση η κατανάλωση αυγού νωρίς στη ζωή.

Έτσι, πήγαν στον Ισημερινό όπου οι γονείς 163 βρεφών, ηλικίας 6-9 μηνών, συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην πιλοτική μελέτη τους.

Τα μωρά χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Τα 83 από αυτά άρχισαν να τρώνε ένα αυγό για την ημέρα επί 6 μήνες, ενώ τα υπόλοιπα 80 τρέφονταν όπως συνηθίζεται στη συγκεκριμένη χώρα, όπου η κατανάλωση αυγών είναι σποραδική.

Οι ερευνητές επισκέπτονταν τα μωρά στο σπίτι τους κάθε εβδομάδα, για να τα ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι αφ’ ενός έτρωγαν καθημερινά το αυγό τους, αφ’ ετέρου δεν είχαν παρενέργειες, όπως οι αλλεργίες, από αυτά.

Στο τέλος του εξαμήνου, τα βρέφη με πολύ χαμηλό ύψος στην ομάδα όσων έτρωγαν καθημερινά ένα αυγό ήταν σχεδόν τα μισά (47% λιγότερα) απ’ ό,τι στην ομάδα όσων έτρωγαν σποραδικά αυγό.

Επιπλέον, στην πρώτη ομάδα ήταν μειωμένος κατά 74% ο αριθμός των λιποβαρών βρεφών, δηλαδή όσων είχαν σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό.

«Μας εξέπληξε πόσο αποτελεσματική ήταν η παρέμβασή μας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λόρα Ιαννόττι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.

«Το σημαντικό είναι πως πρόκειται για μια πολύ φθηνή παρέμβαση στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πληθυσμοί που απειλούνται από την ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αυγά ως συμπληρωματική τροφή πρέπει να εισάγονται στη διατροφή των βρεφών με τη σύμφωνα γνώμη του παιδιάτρου, αλλά οπωσδήποτε όχι πριν από τον 4ο μήνα της ζωής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να τρέφονται αποκλειστικά τα μωρά με μητρικό γάλα για το τουλάχιστον πρώτο εξάμηνο της ζωής τους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics.