Ανέβηκε στο βήμα κι έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Ανέπτυξε μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας που διαψεύσθηκε άμα τη αποκαλύψει της. Ο λόγος για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος μιλώντας χθες στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής, στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι ο εκλιπών το 1992, σε ένα Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, είχε κατορθώσει να πείσει όλους τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε μια λύση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Τα διηγήθηκε όλα με τον γνωστό του στόμφο κι επειδή υποχρεούται, όπως ενημέρωσε τους παρισταμένους, να αποκαταστήσει την αλήθεια για την περίοδο ’90-’93, όπου είχε την τιμή να βρίσκεται κοντά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αναφερόμενος σε πραγματικά γεγονότα. Τόσο πραγματικά που η συνήθως ήπιων τόνων πρώην γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα άρχισε να του φωνάζει: «Είσαι ψεύτης. Είναι όλα ψέματα. Εγώ ήμουν εκεί. Εσύ δεν ήσουν».

Σόου
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του μνημοσύνου στον Μητσοτάκη σε επιθέσεις κατά του Αντώνη Σαμαρά. Αυτός, όμως, δεν ήταν στην αίθουσα. Και κάτι μου λέει πως παρά τις φιλότιμες καμμενικές προσπάθειες, δεν θα υπάρξει θέμα μεταξύ μητσοτακικών και σαμαρικών στη ΝΔ. Αλλο ένα σόου του Ανεξάρτητου Ελληνα χωρίς το επιθυμητό για εκείνον αποτέλεσμα. Πάντως, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίμεναν κάτι τέτοιο από τον Καμμένο. Επειδή, στην ανάγνωσή τους, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η συνύπαρξή του με τον ΣΥΡΙΖΑ του δημιουργεί προβλήματα στο λεγόμενο δεξιό ακροατήριο. Κάποιοι, δε, πάνε κι ένα βήμα παραπέρα. Θυμίζουν τις αποδοκιμασίες που είχε εισπράξει έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, την προηγούμενη εβδομάδα, στην κηδεία του επίτιμου. Ως ένδειξη της «απήχησης» που έχει ο αρχηγός των ΑΝΕΛ στον μέσο νεοδημοκράτη ψηφοφόρο.

Ενόχληση
Βέβαια, εξίσου «απαράδεκτη» με τη χθεσινή ομιλία του ανελίτη θεωρήθηκε στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης κι εκείνη του Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανθρώπους από το περιβάλλον του αρχηγού της ΝΔ, και οι δυο ομιλίες ενόχλησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν είχαν καμία σχέση με πολιτικό μνημόσυνο. Ενόχληση την οποία φρόντισε να δείξει λίγες ώρες αργότερα στο Concordia Summit. Οταν ο Λεβέντης άρχισε να μιλά, ο Μητσοτάκης αποχώρησε επιδεικτικά.

Θύλακοι
Μένω στο κτίριο του Κοινοβουλίου γιατί στην αίθουσα της Γερουσίας οργάνωσε, χθες, ημερίδα η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον ορυκτό πλούτο και τους τρόπους με τους οποίους τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα μπορούσαν να κάνουν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προσέλευση. «Η μισή αίθουσα», λένε, «δεν ήταν δικοί μας, ήταν επαγγελματίες του χώρου». Και προσθέτουν ότι στην προηγούμενη ημερίδα που είχαν κάνει για την παιδεία, οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν δάσκαλοι. Ελπίζουν δε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην ημερίδα για την υγεία που έρχεται. Επισήμως αυτές οι εκδηλώσεις προβάλλονται ως η νέα τους αντιπολιτευτική τακτική, που θα είναι, λένε, to the point. Ανεπισήμως, ελπίζουν παράλληλα να δημιουργήσουν θυλάκους σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες. Μπορεί, εξάλλου, οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ να μη θυμίζουν σε τίποτα πια τα περασμένα μεγαλεία, αλλά, αν μη τι άλλο, το know-how σε αυτά το έχουν.

Προτάσεις
Στις εκδηλώσεις το έχουν ρίξει και στο Ποτάμι, εσωτερικού κι εξωτερικού. Μετά την πρεμιέρα του Ινστιτούτου Π², προχθές, στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου Παπαστράτος στον Πειραιά, χθες στις Βρυξέλλες διοργάνωσε μια και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μίλτος Κύρκος, μαζί με την Ινώ Αφεντούλη, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δήμου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το θέμα ήταν «Φοροδιαφυγή και πολυνομία – οι αόρατοι εχθροί της ανάπτυξης». Εκεί παρουσιάστηκε και μια σχετική έρευνα της diaNEOsis. Μου φαίνεται όμως ότι μπηχτές για τους υπολοίπους του μεταρρυθμιστικού χώρου δεν έλειψαν. Γιατί διαβάζεται και ως μομφή σε ΝΔ και ΔΗΣΥ η ατάκα Κύρκου «οι συζητήσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση έχουν νόημα μόνο εάν καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις».

Κίνδυνος
Παρεμπιπτόντως, στην προχθεσινή εντός των συνόρων ποταμική εκδήλωση βρέθηκε κι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οταν τον ρώτησαν, λοιπόν, τι χρειάζεται από έναν υπουργό για να υπογράψει μια επένδυση στην Ελλάδα απάντησε: «Αγνοια κινδύνου». Εχει, αναμφίβολα, τα δίκια του.