Ηταν η πρώτη επίσκεψη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο εξωτερικό, μετά τη λήξη των δύο θητειών του στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα. Το ταξίδι του 74χρονου Μπάιντεν στη χώρα μας ήταν ένας ύμνος στην Ελλάδα, πασπαλισμένος με πολύ χιούμορ αλλά και ενδιαφέρουσες πολιτικές παρατηρήσεις.

«Εσείς οι Ελληνες είστε επικίνδυνοι, μπαίνετε μέσα στην καρδιά κάποιου και την κατακτάτε» ανέφερε χαρακτηριστικά καθώς περιέγραφε στο κοινό τού Concordia Summit τους δεσμούς του με την Ελλάδα από τα φοιτητικά του χρόνια, το πώς «ακαδημαϊκά και πολιτικά συνδέομαι με την κλασική ελληνική σκέψη και άποψη για τη δημοκρατία και την πολιτική». Και πρόσθεσε χαμογελώντας: «Μετά γνώρισα τον Πολ Σαρμπάνης και διάφορους άλλους Ελληνοαμερικανούς, έγιναν φίλοι μου και εκεί πια παραδόθηκα».

Ο ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Concordia δημιουργήθηκε το 2011 από τον Νικόλα Λογοθέτη και τον Μάθιου Σουίφτ και ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για ένα βιώσιμο μέλλον. Κάθε χρόνο διοργανώνει, παράλληλα με τη Σύνοδο του ΟΗΕ κάθε Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ένα μεγάλο συνέδριο με τη συμμετοχή ηγετών κρατών και κυβερνήσεων και ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το ετήσιο συνέδριο διοργανώθηκε στην Ευρώπη.

Μάθαμε ότι οι ελληνοαμερικανοί φίλοι του τον αποκαλούν χαϊδευτικά «Μπαϊντενόπουλο» για να αναδείξουν τον φιλελληνισμό του. Ο βετεράνος πολιτικός, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη που ήταν παρών, του ζήτησε συγγνώμη που είναι ρωμαιοκαθολικός. «Αν άλλαζα θρησκεία, σίγουρα θα γινόμουν ελληνορθόδοξος» πρόσθεσε χαμογελαστά. Μάλιστα, στο ίδιο εύχαρες κλίμα, όταν ρωτήθηκε τι του λείπει περισσότερο από την αντιπροεδρία, απάντησε «το Air Force 2», προκαλώντας τα γέλια του πολυπληθέστατου κοινού, στο οποίο βρίσκονταν πολιτικοί –μεταξύ των οποίων ο Πάνος Καμμένος, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Λούκα Κατσέλη και η Ολγα Κεφαλογιάννη –καθώς και επιχειρηματίες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ. Υπήρχαν βέβαια και οι σοβαρές παρατηρήσεις του Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο των ΗΠΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες. «Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι σημαντική, όπως έγινε προ 70 ετών, όταν ο Τρούμαν αποφάσισε τη βοήθεια» είπε. «Και δεν το έκανε από γενναιοδωρία ή φιλανθρωπία, αλλά επειδή αυτό εξυπηρετούσε τα καλύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ετσι και σήμερα, μια ισχυρή Ελλάδα στους κόλπους της ενιαίας Ευρώπης είναι ουσιώδους σημασίας για τη διεθνή τάξη αλλά και για τη χώρα μου». Εξήρε τη σημασία της βάσης στη Σούδα, υπενθύμισε μετ’ επιτάσεως ότι «τόσο ο Ομπάμα όσο και εγώ προσπαθήσαμε σκληρά να πείσουμε τους Ευρωπαίους να συμβάλουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας». «Παρεμπιπτόντως», πρόσθεσε, «τάσσομαι υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους». Την ώρα που η σύζυγός του επισκεπτόταν καταυλισμό προσφύγων στη Χίο, ευχαρίστησε τους Ελληνες «που δέχθηκαν στη χώρα τους τόσους πρόσφυγες».

Κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ευρώπη «χρησιμοποιώντας τις ευρωπαϊκές αδυναμίες», ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επεφύλαξε κολακευτικά σχόλια για τη σημερινή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς, ενώ είμαστε στην καλύτερη κατάσταση στην ιστορία μας, περπατάμε με το κεφάλι σκυφτό και γεμάτοι φόβο» είπε. Ολοκληρώνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσωπική του σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας με συγκίνηση: «Μου λείπει το ότι δεν τον βλέπω καθημερινά».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΛΕΒΕΝΤΗΣ. Στο πλαίσιο του συνεδρίου μίλησε αμέσως μετά ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ώθηση ώστε «η Ευρώπη να καλύψει τα κενά και τις ατέλειές της» μετά τις γερμανικές εκλογές. «Είμαστε η μόνη χώρα που βρίσκεται σήμερα σε πρόγραμμα. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή εντολή για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες» τόνισε. Την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν στο στρογγυλό τραπέζι, έγινε κάτι αναπάντεχο. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έκατσε σε αυτό, παρότι δεν συμμετείχε στους ομιλητές. Αμέσως ο Μητσοτάκης σηκώθηκε και αποχώρησε, θέλοντας προφανώς να δείξει την αντίθεσή του στις φραστικές επιθέσεις που είχε κάνει ο Λεβέντης λίγο νωρίτερα στη Βουλή εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στη διάρκεια του πολιτικού μνημοσύνου του εκλιπόντος.

Το διήμερο συνέδριο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, με ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι «μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, η οποία θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ. Η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές έτοιμοι, οι αγορές έτοιμες και περιμένουν ένα σήμα από τους θεσμούς. Τις επόμενες ημέρες έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».