Είναι αδιαμφισβήτητα μια επιτυχία για τους δύο δημοσιογράφους –Βασίλη Θανόπουλο και Γιάννη Παπαγιαννόπουλο –που πήραν τη συνέντευξη ενόψει του Athens Gay Pride το ερχόμενο Σάββατο. Και είναι αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερο ότι ένας Πρωθυπουργός γίνεται εξώφυλλο σε περιοδικό της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Ο λόγος για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Antivirus», που από το 2003 καλύπτει θέματα για την γκέι, λεσβιακή, bisexual, διεμφυλική και queer ταυτότητα. «Δίνουμε τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας, που δεν αισθάνονται άνετα με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους, να προχωρήσουν σε διόρθωση φύλου, με ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών χωρίς καμία επιβεβλημένη ιατρική επέμβαση ή ψυχιατρική εξέταση» δηλώνει ήδη στην αρχή ο Πρωθυπουργός σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα και επιτρέπει στα άτομα να αυτοπροσδιορίζονται ως προς το φύλο τους.

Ο Τσίπρας χαρακτηρίζει, παράλληλα, «πολύ σύνθετο» το ζήτημα της παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια: «… Κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Αλλιώς αντί να πάμε πιο μακριά υπάρχει ο κίνδυνος να μπουρδουκλωθούμε. Δεν εξετάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα με όρους δημοσκοπήσεων ή κοινωνικών πλειοψηφιών, αλλά πρακτικά δεν πρέπει και να εκβιάζουμε πράγματα που είναι πολύ πέρα από τις ετοιμότητες της κοινωνίας, γιατί στο τέλος θα κάνουμε ζημιά στο ίδιο το σωστό αίτημα».

Σε άλλη αποστροφή του, τέλος, μιώντας για «μισαλλόδοξες κι ακραίες φωνές», παραδέχεται «διαφορές» στην αντίληψη του κυβερνητικού εταίρου του για τα ζητήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας: «Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ… εντάξει, σε θέματα με ιδεολογική βαρύτητα υπάρχουν διαφορές, αλλά υπάρχει και ανεκτικότητα απέναντι στις ξεχωριστές μας ταυτότητες. Σας υπενθυμίζω όμως ότι στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης είδαμε και βουλευτές των ΑΝΕΛ να υπερψηφίζουν».