Σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των ΔΕΚΟ οδηγούν οι συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου προς αυτές. Ηδη, πολεμικό είναι το κλίμα ανάμεσα στη ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ, με τη διοίκηση της πρώτης να διαμαρτύρεται με εξώδικο «επειδή τα ΕΛΤΑ δεν αποδίδουν εγκαίρως τις εισπράξεις των λογαριασμών ρεύματος». Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, κατηγορεί τα ΕΛΤΑ ότι «δεν αποδίδουν εγκαίρως τα χρήματα που εισπράττουν για λογαριασμό της, με αποτέλεσμα να απειλούνται με διακοπή ρεύματος χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και να χάνονται οι εκπτώσεις που δικαιούνται όλοι εκείνοι που πληρώνουν στην ώρα τους».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Ιωάννης Ζαρολιάκης, σε απαντητική επιστολή του υποστηρίζει ότι «η παρακράτηση των εισπράξεων οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα του διατραπεζικού συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ» και ζητεί από τη ΔΕΗ να αποδεχθεί ως έγκυρο το αρχείο των πελατών της που διατηρούν τα ΕΛΤΑ, όπου καταγράφεται ποιοι λογαριασμοί έχουν εξοφληθεί και ποιοι όχι. Μάλιστα, ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ υποστηρίζει ότι ποσό 6,6 εκατ. ευρώ που προέρχεται από οφειλή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προς τα ΕΛΤΑ, θα καταβληθεί άμεσα στη ΔΕΗ. Το ποσό αυτό θα αποπληρώσει έως τις 10 Ιουνίου μέρος της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΗ που ανέρχεται σε 21,3 εκατ. ευρώ!

Ζητούν τα… ρέστα
Την ίδια στιγμή, τα ΕΛΤΑ υπενθυμίζουν ότι τους οφείλονται περίπου 45 εκατ. ευρώ, έναντι της παροχής καθολικής υπηρεσίας, κι άλλα περίπου 49,7 εκατ. ευρώ που αποτελούν βεβαιωμένες οφειλές του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τα Ταχυδρομεία ώς τα τέλη Μαρτίου 2017. Οι συνολικές οφειλές προς τα ΕΛΤΑ που αφορούν την παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους φορείς, υπουργεία, γενικές γραμματείες, περιφέρειες κ.λπ. φτάνουν στα 94,7 εκατ. ευρώ.
Κοινώς… μύλος!

Ψηφίζουν και ξεψηφίζουν στη Βουλή

Αλλη μια νομοθετική… επιτυχία της κυβέρνησης συνιστά η απόσυρση από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου της διάταξης που καταργεί το απόρρητο των δικηγόρων για φορολογικές υποθέσεις, καθώς και της διάταξης για την αναδρομική διαγραφή φόρου υπεραξίας. Και οι δυο διατάξεις περιέχονταν στο νομοσχέδιο για την «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά υπήρχαν έντονες αντιδράσεις.
Η πρώτη ρύθμιση, για την οποία μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωσε ευθέως ότι «δεν εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης» (!), διεύρυνε τη δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογουμένους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, κάτι που είχε προκαλέσει τις κάθετες διαφωνίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ η δεύτερη ρύθμιση διέγραφε αναδρομικά τον φόρο υπεραξίας σε επιχειρήσεις που πούλησαν ή εκμίσθωσαν το ακίνητό τους με τον εξοπλισμό του υπό το σκεπτικό ότι αυτό δεν συνιστά μεταβίβαση, διάταξη που είχε χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση ύποπτη και φωτογραφική με στόχο την εξυπηρέτηση «ημετέρων».