Αμετακίνητος στις επιλογές του για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, που περιλαμβάνουν επιστροφή του ασύλου, συμμετοχή φοιτητών στα όργανα διοίκησης και κατάργηση των σημερινών Συμβουλίων Ιδρυμάτων, εμφανίστηκε χθες ο Κώστας Γαβρόγλου, παρά τη σφοδρή κριτική που δέχεται γι’ αυτές.

Ο υπουργός Παιδείας (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 247) ήταν μάλιστα και επιθετικός ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα Συμβούλια των ΑΕΙ –τα οποία, θυμίζω, αποτελούνταν από πολλούς πανεπιστημιακούς διεθνούς κύρους. «Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων απαρτίζονταν από άτομα εκτός του ιδρύματος, γεγονός που δημιούργησε μια διαρχία και δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για τι. Το αποτέλεσμα ήταν άλλα να παραιτηθούν, άλλα να μαραθούν και άλλα να μην έχουν καμία επαφή με τις πρυτανικές Αρχές. Αρα, δεν ήταν μια καλά μελετημένη πρωτοβουλία, καθώς ενεπλάκησαν άνθρωποι με άλλες εμπειρίες που θέλησαν να εφαρμόσουν ανεφάρμοστα πράγματα. Αυτός ο θεσμός μάς διέσυρε» είπε.

Αυτό που ξέχασε όμως να πει, είναι ότι οι πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν σε αυτά ξεκίνησαν να παραιτούνται όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να αποδυναμώνει τις αρμοδιότητές τους και αρνήθηκε να στηρίξει τον νέο θεσμό και τον άφησε να φυλλορροεί. Ποιος διέσυρε λοιπόν ποιον;