Εως τις 27 Ιουλίου 2017 έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους επί των αναρτημένων δασικών χαρτών. Η νέα προθεσμία δίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες από τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Σύμβαση της Βαρσοβίας. Σημειώνεται ότι η τελευταία προθεσμία έληγε στις 12 Ιουνίου.
Στο διάστημα που μεσολαβεί, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν:
– τις αντιρρήσεις τους για τον χαρακτήρα των εκτάσεων που απεικονίζονται πάνω στον δασικό χάρτη
– τις αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων (προκειμένου να διορθώσουν τα προφανή σφάλματα)
– τα αιτήματά τους για την εξαγορά εκτάσεων που καλλιεργούσαν (ή καλλιεργούν), οι οποίες στο παρελθόν είχαν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι η 27η Ιουλίου είναι δεσμευτική ημερομηνία και αποτελεί την τελευταία παράταση που δίνεται, αφού η μερική κύρωση των δασικών χαρτών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Επιπλέον, έως τις 27 Ιουλίου θα πρέπει και οι δήμοι να έχουν καταθέσει τις οικιστικές πυκνώσεις. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των δήμων έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωση –που προκύπτει με νόμο από τον Μάιο του 2016 –να προσδιορίσουν τις οικιστικές τους πυκνώσεις.
ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ. Οι δασικοί χάρτες είναι ο αδύναμος κρίκος του Κτηματολογίου εξαιτίας του αργού ρυθμού κύρωσής τους που αποτελεί τροχοπέδη για τον σχεδιασμό του Κτηματολογίου. Χωρίς δασικούς χάρτες δεν μπορεί να υπάρχει πλήρες και αξιόπιστο Κτηματολόγιο. Κι αυτό επειδή η ύπαρξη δασικών χαρτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κτηματογράφηση μιας περιοχής, μια και βάζει τέρμα στο καθεστώς αμφισβήτησης που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας σχετικά με το τι είναι δάσος και τι όχι. Σήμερα, η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο κατά το οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι λιγότερο από 1% της συνολικής έκτασης της χώρας (μόλις 0,56%), όπου το 25,5% αποτελείται από δάσος.
Βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι –κατά κύριο λόγο –οι χιλιάδες αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με τον χαρακτήρα της εμφανιζόμενης έκτασης στον χάρτη. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως ανέφερε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, είναι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 να έχει κυρωθεί το 35% των δασικών χαρτών.
Το σχέδιο διάσωσης του Ασωπού
Τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις για τη διάσωση του Ασωπού παρουσίασε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος. Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Καθαρός Ασωπός», που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Τανάγρας –με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος –και τελέστηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
– την ενιαία παρακολούθηση και τον συντονισμό των υπηρεσιών περιβάλλοντος και αδειοδότησης
– την ενίσχυση των ελέγχων από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος
– την απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και την οριοθέτηση του Ασωπού
– τη χαρτογράφηση όλων των δραστηριοτήτων και των αποβλήτων
– την προώθηση έργων για την ασφαλή διαχείριση των υδατικών πόρων, κάτι που προωθείται με τα δυο έργα ΕΣΠΑ του Δήμου Τανάγρας, τις μελέτες για την ύδρευση και την άρδευση καθώς και την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα
– την ανάπτυξη και κατασκευή υποδομών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στο πλαίσιο της χωρικής οργάνωσης της περιοχής
– την οργάνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από ένα ολοκληρωμένο χωρικό σχέδιο, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο υπουργείο Οικονομίας.