Φαίνεται πως ο κύκλος της ιστορίας της ανάθεσης των διοργανώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων που άνοιξε το 1894 θα κλείσει αύριο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: με την απευθείας ανάθεση της διοργάνωσης των Αγώνων του 2024 και του 2028.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους 33ους και 34ους Ολυμπιακούς Αγώνες αρχίζει ουσιαστικά αύριο με τη συνεδρίαση της ΔΟΕ στη Λωζάνη. Στόχος του επικεφαλής της Τόμας Μπαχ είναι να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να γίνει ταυτόχρονη ανάθεση για τους Αγώνες του 2024 και του 2028 σε Παρίσι και Λος Αντζελες, αντίστοιχα. Αν περάσει η πρόταση του Μπαχ και συμφωνήσουν οι υποψήφιες πόλεις, τότε η Ολομέλεια της ΔΟΕ στη Λίμα του Περού, στις 13 Σεπτεμβρίου θα έχει τυπικό χαρακτήρα, σε αυτόν τουλάχιστον τον τομέα.

Από τις πέντε πόλεις που υπέβαλαν υποψηφιότητα το 2015 για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποχώρησαν το Αμβούργο, η Ρώμη και η Βουδαπέστη. Ετσι, απέμειναν μόνο το Παρίσι και το Λος Αντζελες για να μονομαχήσουν. Οπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», μάλλον θα αποφευχθεί η «αιματοχυσία» καθώς μεθοδεύεται συμφωνία, με διαιτητή τη ΔΟΕ.

Ανάλογη τροπή είχε πάρει στη Σορβόννη το 1894 και η πρώτη στη σύγχρονη Ιστορία ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896.

Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν είχε προτείνει τότε η αναβίωση των Αγώνων να γίνει το 1896 στην κοιτίδα τους στην Ελλάδα, Αθήνα, και το 1900 στο Παρίσι. Οι εκπρόσωποι της γαλλικής υποψηφιότητας ωστόσο αντέδρασαν έντονα γιατί ήθελαν να είναι αυτοί που θα αναβιώσουν τη διοργάνωση στη σύγχρονη εποχή. Παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν Γάλλος, άσκησε βάτο και η γαλλική πρωτεύουσα αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Δεν αναμένεται πάντως να συμβεί κάτι ανάλογο αύριο. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί.

Η χρηματοδότηση πολλών έργων στην υποψηφιότητα του Παρισιού θα είναι διαθέσιμη μόνο για το 2024 και όχι το 2028. Κυρίως όσον αφορά το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο θα πουληθεί αργότερα σε ιδιώτες και ο κατασκευαστής δεν μπορεί να περιμένει.

Επίσης, το 2024 συμπληρώνεται ένας αιώνας από την τελευταία φορά που η Πόλη του Φωτός φιλοξένησε το κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Τα σχέδια του Λος Αντζελες εμφανίζονται πιο ευέλικτα. Ωστόσο και οι Αμερικανοί πιέζουν για να φιλοξενήσουν τους Αγώνες του 2024, γιατί τέσσερα χρόνια επιπλέον κρίνονται υπερβολικά με τις υπάρχουσες συνθήκες στο μέτωπο της τρομοκρατίας.

Η ΔΟΕ πάντως προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ώστε να εμφανιστούν και οι δύο υποψηφιότητες ως «νικήτριες», σε περίπτωση βέβαια που δεχτούν οι Αμερικανοί να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση του 2028.