Σοβαρά προβλήματα στον χώρο του αθλητισμού προκαλούν τα κύματα από το τσουνάμι που προκάλεσε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Υεμένης και των Μαλδίβων με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν για ανεκτική στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Οι Γερμανοί απειλούν εμμέσως για το Μουντιάλ του 2022 που έχει αναλάβει να διοργανώσει το Κατάρ, ενώ 72 αθλητικά events που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν στο εμιράτο κινδυνεύουν με ματαίωση.
Ο σύλλογος της Σαουδικής Αραβίας Αλ Αχλί είναι το πρώτο «θύμα» του ψυχρού πολέμου του Κόλπου.
Λίγες μόλις ώρες μετά την απομόνωση του Κατάρ, η Αλ Αχλί ανακοίνωσε πως θα διακόψει τη συνεργασία της με την Qatar Airways. Πρόκειται για χορηγία τριετούς διάρκειας, αξίας 14 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σε παρόμοια κατάσταση πιθανόν να βρεθεί σύντομα και η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία ανήκει στην Qatar Sports Investments και έχει χορηγό στη φανέλα της την αεροπορική εταιρεία των ΗΑΕ, τη Fly Emirates, η οποία διέκοψε τις πτήσεις της προς την Ντόχα. Θύμα της διπλωματικής κρίσης ίσως πέσει και το Κύπελλο Εθνών του Κόλπου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο στην Ντόχα.
Μεταξύ των χωρών που θα κληθούν να συμμετάσχουν είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.
Το πολυτιμότερο πετράδι από τις δεκάδες αθλητικές διοργανώσεις που φιλοδοξεί να διοργανώσει τους επόμενους μήνες και χρόνια το Κατάρ και τίθεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο είναι άνευ αμφιβολίας το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.
Ο αναλυτής στα θέματα του Κόλπου Κρίστιαν Ούλριχσεν του Ινστιτούτου Baker στο Πανεπιστήμιο Rice του Χιούστον εκτιμά πως οι τελευταίες εξελίξεις αυξάνουν υπέρμετρα την πίεση στο Κατάρ.
«Ενα από τα επιχειρήματα για να εξασφαλίσει το Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η σταθερότητά του ως χώρας στη Μέση Ανατολή» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ούλριχσεν. Και προσθέτει: «Το Κατάρ θα γνωρίζει πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να κοιτάζει πίσω από την πλάτη του».
Εικάζεται πως μία από τις χώρες που θα ενδιαφερθούν για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν ηττηθεί στη σχετική ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA το 2010 από το Κατάρ.
Ο καθηγητής Αθλητικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Σάφορντ, Σάιμον Τσάντγουικ, υπογραμμίζει την «ανάδειξη ενός σημαντικού θέματος, της εκτίμησης κινδύνου, και τον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οσο πλησιάζουμε στο 2022 τόσο το Κατάρ θα εκτίθεται». Ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδίας Ράινχαρντ Γκρίντελ δήλωσε πως το θέμα θα το συζητήσει με τη γερμανική κυβέρνηση και την UEFA. Επισήμανε ωστόσο πως θα αναζητήσει «πολιτική λύση», ενώ διφορούμενη ήταν η τοποθέτησή του πως «…οι μεγάλες διοργανώσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Η FIFA διατηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, δηλώνοντας πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2022.