Το πρώτο μικρό βήμα προς την κατεύθυνση μείωσης της χορήγησης άφθονης ρευστότητας στην ευρωζώνη έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλη μείωση των επιτοκίων, αναιρώντας την αναφορά για ενδεχόμενη υποχώρηση του κόστους δανεισμού σε «χαμηλότερα επίπεδα» την οποία είχε κάνει σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο Σούπερ Μάριο πάντως αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα την πολιτική επιτοκίων ή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ έκλεισε προς το παρόν τα αφτιά στις εκκλήσεις της Γερμανίας για ταχύτερη αλλαγή πολιτικής αναφέροντας ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμη και αφού θα έχει ολοκληρωθεί το QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης ο Ντράγκι επισήμανε ότι χθες στην προγραμματισμένη συνάντησή τους τα μέλη της Τράπεζας δεν συζήτησαν για μείωση του QE, το οποίο αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί συνολικά στα 2,3 τρισ. ευρώ. Από μεγάλη μερίδα διεθνών αναλυτών αναμένεται ότι η συζήτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΕΚΤ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Μετά τη συνάντηση αυτή που έγινε στο Τάλιν της Εσθονίας ο Ντράγκι ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι πλέον «ευρέως ισορροπημένοι». Πρόκειται για μια ακόμη αλλαγή γλώσσας από προηγούμενες συνεδριάσεις της Τράπεζας, κατά την οποία ο πρόεδρός της έκανε λόγο για αυξημένους κινδύνους για την οικονομία.
Το επιτόκιο που προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες παρέμεινε σταθερό στο -0,4%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ουσιαστικά οι τράπεζες πληρώνουν την ΕΚΤ για να καταθέτουν εκεί τα χρήματά τους. Επίσης οι αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE συνεχίζονται αμείωτες με ρυθμό 60 δισ. ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, όπως έκανε και τους προηγούμενους μήνες, η ΕΚΤ υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει κι άλλο το QE αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Πλέον η Τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στην ευρωζώνη στο 1,5%, αντί για 1,7% που προέβλεπε πριν από λίγους μόνο μήνες. Η ανάπτυξη της οικονομίας φέτος στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9%, αντί για 1,8% που προβλεπόταν αρχικά. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας φτάνοντας τα 1,1195 δολάρια.