Διογκώνεται η «μαύρη τρύπα» στο μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς τα τελευταία περίπου τρία χρόνια οι μόνιμοι υπάλληλοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 7.023, παρά τις εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για μόνιμες προσλήψεις.
Ειδικότερα, οι 5.023 κενές θέσεις (μετά από συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις, μετατάξεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις) αφορούν σε υπαλλήλους της Νοσηλευτικής, της Διοικητικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας ενώ οι λοιπές…ορφανές θέσεις αφορούν γιατρούς.
Στο μεταξύ, οι συμβάσεις 900 επικουρικών ιατρών λήγουν τους επόμενους μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας.
Τα παραπάνω καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταλογίζοντας στην Κυβέρνηση «ψεύτικες» εξαγγελίες για προσλήψεις.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΠΟΕΔΗΝ έχουν προσληφθεί:
  • 700 υπάλληλοι από την προκήρυξη 950 θέσεων 4Κ & 5Κ. ¨Όμως, η έγκρισή της φέρει την σφραγίδα της προπροηγούμενης κυβέρνησης.
  • 900 διοικητικοί υπάλληλοι επιτυχόντες του διαγωνισμού τουΑΣΕΠτο έτος 1998. «Κέρδισαν τις προσλήψεις τους όχι από την κυβέρνηση, αλλά με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
  • 300 μόνιμοι ιατροί εκ των οποίων οι 200από παλαιές προκηρύξεις
  • 186 διασώστες του ΕΚΑΒ 7Κ/2014. Η προκήρυξη φέρει την σφραγίδα της πρόπροηγούμενης κυβέρνησης.

    Η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει ότι«μόνο λίγες (100) θέσεις ιατρών είναι μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία με προκήρυξη και επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»

    Οι λοιπές προσλήψεις (3.827), σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, για τις οποίες επαίρεται η Κυβέρνηση αφορούν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης – δηλαδή, επικουρικό προσωπικό, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, σύμβαση έργου, προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κτλ.

    Στο μεταξύ και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3.000 μετακινήσεις σε αλλότρια καθήκοντα.

    Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Λιβαδειάς: Εκεί, με απόφαση της διοίκησης, μετακινήθηκε νοσηλευτής από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), προκειμένου να βοηθήσει στη σύνταξη ηλεκτρονικών παρακλινικών εξετάσεων, συνταγών κτλ.

    Την ίδια ώρα «στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 40 – 50 νεφροπαθείς απέμειναν 7 Νοσηλευτές. Η κάλυψη είναι κάτω του ορίου ασφαλείας. Το Σωματείο Εργαζομένων απέστειλε εξώδικο στη Διοικήτρια για την εν λόγω ρουσφετολογική μετακίνηση και τον κίνδυνο της υγείας που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα».