Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες των αυξημένων τριγλυκεριδίων είναι η στεφανιαία νόσος και η παγκρεατίτιδα – μια σοβαρή, οξεία κατάσταση με δυνατό πόνο στην κοιλιακή χώρα, η οποία χρειάζεται άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο – που παρατηρούνται συνήθως σε περιπτώσεις αύξησης των τριγλυκεριδίων στο αίμα πάνω από 1.000 mgr/dl.
Η αύξηση των τριγλυκεριδίων οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού του οργανισμού και στη μεγάλη κατανάλωση φαγητού και κυρίως τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα.
Συνιστάται να καταναλώνετε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, θαλασσινά, άπαχα κρέατα και πουλερικά, φασολάκια, καρύδια και σπόρους. Να προτιμάτε τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα (κυρίως ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, το σκουμπρί και η τσιπούρα δύο φορές την εβδομάδα).
Για τη μείωση των τριγλυκεριδίων συνιστάται επίσης η απώλεια του περιττού βάρους (μείωση του σωματικού βάρους κατά 5-10% επιφέρει μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 20%), ο περιορισμός των τροφών με χοληστερόλη, των στερεών λιπαρών (λ.χ. πλήρη γαλακτοκομικά, κρέας), του αλατιού, της ζάχαρης, του αλκοόλ, των επεξεργασμένων τροφίμων και των προϊόντων από λευκό αλεύρι. Τέλος, η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τα τριγλυκερίδια και γι’ αυτό να ασκείστε καθημερινά ή τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για 30 λεπτά.