Οι γυναίκες που διαθέτουν πολλά περιττά κιλά μπορεί να αντιμετωπίσουν εντονότερες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις όταν φθάσουν στην κλιμακτήριο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τη Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS) εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 750 εθελόντριες ηλικίας 45 έως 60 ετών, διαπιστώνοντας πως όσες ήταν παχύσαρκες είχαν περισσότερες και πιο έντονες εξάψεις που επενέβαιναν στις καθημερινές δραστηριότητές τους και στις επιδόσεις τους στη δουλειά.

Αν και το εύρημα αυτό δεν σημαίνει πως τα περιττά κιλά είναι αιτία των εξάψεων, υποστηρίζει τη λεγόμενη θερμορυθμιστική θεωρία.

Η θεωρία αυτή πρεσβεύει ότι το περιττό σωματικό βάρος οδηγεί σε αγγειοκινητικά συμπτώματα (όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις) επειδή το σωματικό λίπος δρα ως μονωτικό υλικό, «παγιδεύοντας» τη θερμότητα στο εσωτερικό του σώματος.

Οι παχύσαρκες γυναίκες της μελέτης ήταν επίσης πιθανότερο να ταλαιπωρούνται και από άλλα συμπτώματα, όπως οι πόνοι στις αρθρώσεις και στους μυς, καθώς και τα προβλήματα ούρησης, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Menopause».

«Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν προγενέστερες μελέτες, οι οποίες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες με περιττά κιλά έχουν περισσότερες εξάψεις, αλλά αν χάσουν βάρος και γυμνάζονται συστηματικά ενδέχεται να τις μειώσουν» δήλωσε η δρ Τζο-Ανν Πίνκερτον, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS.