Σχεδόν 400 εργαζομένους κινδυνεύουν να χάσουν το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου και τα τέσσερα Τέιτ –περίπου το 15% του προσωπικού εκάστου ιδρύματος –καθώς φαίνεται αναπόφευκτη η απαγόρευση ελεύθερης διακίνησης εργατικού δυναμικού μεταξύ Βρετανίας και χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit. Και παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις διατείνονται ότι θα εγγυηθούν τη διατήρηση των ισχυόντων δικαιωμάτων, το θέμα βρίσκεται στον αέρα ενόψει των σημερινών εκλογών και των επερχόμενων διαπραγματεύσεων για τους όρους του Brexit.
Η απώλεια του υπάρχοντος προσωπικού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα βρετανικά μουσεία δεν θα μπορούν να προσελκύουν εξειδικευμένο προσωπικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να πλήξει το παγκόσμιο κύρος τους, σύμφωνα με τους διευθυντές τους. «Είμαστε περήφανοι για τους 131 εργαζομένους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου», δηλώνει ο διευθυντής του ιδρύματος Τρίστραμ Χαντ και εξηγεί ότι κάθε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την ανταλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο ίδιο κλίμα και ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής των μουσείων Τέιτ επί 30 χρόνια –και νυν πρόεδρος του Συμβουλίου Τεχνών –Νίκολας Σερότα υποστηρίζει ότι η επιτυχία των τελευταίων ετών οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούσε ο φορέας στον οποίο ηγήθηκε να απασχολεί επιμελητές με διεθνή πείρα, αναφερόμενος στους 128 εργαζομένους με ευρωπαϊκό διαβατήριο που εντάσσονται στο ανθρώπινο δυναμικό των μουσείων Τέιτ. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε τόσο τους εργαζομένους μας όσο και ότι θα μπορούμε στο μέλλον να προσελκύουμε ταλαντούχο προσωπικό», προσθέτει ο γερμανικής καταγωγής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιγκ Φίσερ, ο οποίος σε ενδεχόμενη αλλαγή νομοθετικού πλαισίου θα πρέπει να χάσει 132 εργαζομένους (το 15% του προσωπικού).
Τα μουσεία στη Βρετανία όμως δεν έρχονται αντιμέτωπα μόνο με μια απειλή, αλλά και με την προεκλογική γενναιοδωρία των υποψηφίων στις σημερινές εκλογές. Οι Εργατικοί στο πρόγραμμά τους υπόσχονται επιπλέον επιχορήγηση για τον πολιτισμό ύψους ενός δισ. στερλινών για την επόμενη πενταετία, ενώ επιπλέον χρήματα υπόσχονται και οι Συντηρητικοί χωρίς να δεσμεύονται για το ποσό. Για την περίοδο 2016-2017 διατέθηκαν κονδύλια ύψους 722 εκατ. στερλινών και η πιθανότητα να προστεθούν άλλα 200 εκατ. ανά έτος για την επόμενη πενταετία γεμίζει ελπίδες τους πολιτιστικούς φορείς που τα προηγούμενα χρόνια υπέστησαν δραματικές μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων.